RPC: ”Någon gång
kommer det att vända”

20 september 2016, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
kongress1
Foto: Anna-Karin Nilsson

-Läget är allvarligt, sen om vi ska kalla det kris eller ansträngt, det kan vi diskutera, sa rikspolischef Dan Eliasson när han 20 september gästtalade på Polisförbundets kongress.

kongress2
Foto: Anna-Karin Nilsson

-Läget är allvarligt, sen om vi ska kalla det kris eller ansträngt, det kan vi diskutera, sa rikspolischef Dan Eliasson när han 20 september gästtalade på Polisförbundets kongress.

Han konstaterade att läget inte blivit bättre inom polisen sen i våras.
-Men någon gång kommer det att vända och vi måste vara väldigt nära.
Rikspolischefen sa även att han var tacksam för justitiedepartementets ”framgångar i budgetförhandlingarna med finansdepartementet” samtidigt som han konstaterade att det lär behövas mer budgetmedel framgent till polisen. Detta bland annat för att utöka kåren med minst 1500 poliser till 2020. En svår uppgift på flera sätt.
-Det är inte lätt att växa med kvalitet.

Polisförbundets ordförande Lena Nitz återkopplade i sitt öppningsanförande till när hon, för sex år sedan, för första gången talade som nyvald ordförande.
– Då sa jag att jag trivs i motvind och uppförsbacke. Men jag hade fel, jag trivs bättre med nerförsbacke och medvind, något som vi kan hoppas på framöver.

Hon riktade kritik – och en utsträckt hand – mot rikspolischefen Dan Eliasson. Hon tog upp att ett av skälen till att Polisförbundet sa ja till det senaste avtalet; Punkten att effektiviserings- och rationaliseringsvinster ska återinvesteras i verksamheten och rendera höjda polislöner.
– Du Dan, du kan börja med att använda det där överskottet på 700 miljoner.

Avslutningsvis underströk Lena Nitz att hon är stolt över att leda Polisförbundet, under en tid då världen är i gungning. Sedan adresserade hon återigen rikspolischefen med orden:
– Jag vet en sak till som du Dan måste ändra på. Du måste ha kåren med dig inte mot dig, du måste börja lyssna på oss. Att inte vara ensam är själva den fackliga grundidén.
Ossian Grahn
Eva Schoultz

kongress1

Uppsnappat:

”Jag har nog varit på flest kongresser här inne och det är första gången jag har hört en förbundsordförande som talar klarspråk till rikspolischefen.”

Per-Åke Hammarnäs, före detta ordförande för Polisförbundet Göteborg.

”Lena var tydlig. Det var inget snack och jag tror rikspolischefen fattar att det är dags att leverera, öppna plånboken. Vi i Stockholm ser ju att många försvinner nu och det är allvarligt.”

 

Marie Fogman Göthberg, ombud Polisförbundet Stockholm

Emma Eneström

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst