Annons
Annons

Dalarna ”Den här sommaren
blir inte att leka med”

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Lisa Strömberg och Eva Holmgren

Bristen på personal har varit ett problem i Dalarna i flera år. Inför sommaren har arbetsgivaren tagit beslut om särskild händelse i hela region Bergslagen.

Lisa Strömberg och Eva Holmgren                                               Foto: Emma Eneström

Bristen på personal har varit ett problem i Dalarna i flera år. Inför sommaren har arbetsgivaren tagit beslut om särskild händelse i hela region Bergslagen.

Eva Holmgren pekar över älven som rinner mellan polishuset och centrala Falun och berättar att dit, till det gula huset som rymmer Dalarnas försäkringsbolag, har hon förlorat flera duktiga kollegor.
– De tar emot med öppna armar och bättre lön.
Eva Holmgren har jobbat som ungdomspolis i många år innan hon i höstas klev in som ordförande för Polisförbundet Dalarna. Hon minns när hon i egenskap av personalombud uttalade sig i tidningen för några år sedan om den låga numerären.
– Då var vi ju jättemånga jämfört med idag. Nu räcker vi inte till – ens på pappret, säger hon.
Enligt henne är antalet poliser på pappret betydligt fler än vad de är i verkligheten. En snabb blick på IGV-listan visar att nästan hälften av poliserna inte tjänstgör för tillfället eller jobbar deltid.
– Det handlar om föräldraledigheter, sjukskrivingar, utbildningar och utlandstjänst, säger Eva Holmgren.
Själv ska hon, som inte ställer upp till omval, prova på att jobba på PKC. Någon ungdomsverksamhet att tala om finns inte kvar menar hon.
– Två civila utredare bara. De har ju ingen utan möjlighet att besöka skolor och fritidsgårdar och finnas ute bland ungdomarna.
Lisa Strömberg är tillfälligt huvudskyddsombud på halvtid men jobbar normalt i IGV. Skyddsombudsuppdraget tror hon inte att hon kommer att orka fortsätta med.
– Det är tungt, så många kollegor som mår dåligt. Flera har gått in i väggen eller är på väg, berättar hon.
När vi sitter i fikarummet kommer en kollega förbi och berättar att han varit ensam på patrull i helgen. Det är inte ovanligt här och en inte oväsentlig del av de arbetsmiljöproblem som lyfts i en arbetsmiljöanmälan enligt 6:6 a som författades 2014 och som har processats mellan skyddsorganisationen, Arbetsmiljöverket och arbetsgivaren sedan dess.
– Den här sommaren blir nog inte att leka med, säger Lisa Strömberg.
Hon syftar på hur det har varit tidigare, att det jobbas övertid hela tiden. Många är föräldralediga och fler är på väg att bli. Hon och Eva Holmgren tror att man kommer att bli tvungen att kommendera folk till att jobba.
– Men ringer det från skyddat nummer så väljer man om man vill svara eller inte, säger Lisa Strömberg.

Särskild händelse

”Ibland inträffar händelser som är särskilt omfattande eller allvarliga och går utöver den dagliga verksamheten. En sådan situation kallar polisen särskild händelse.”
Källa Polisen.se
Mer information hittar du här

Hon är inte ensam om att oroa sig inför sommaren. Regionpolischef Dan Persson har tagit beslut om särskild händelse med anledning av planeringen för semesterperioden 2017.

Dan Persson säger till Polistidningen att beslutet om särskild händelse för att lösa bemanning inte är några konstigheter utan att det har gjorts förut i liknande fall.
– Vi är överens med facket och skyddsorganisationen och det här är ett bra sätt att få ett helhetsgrepp, att hela organisationen ställer upp och att vi nyttjar stabsmetodiken och får en tyngd i det hela, säger han.

Hur ser det ut hos er inför semestern? Hör gärna av er till mig via länk nedan.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser