Annons
Annons

Planeraren: ”Jag undrar
hur de får ihop sina liv”

24 februari 2017, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

’-Den brottsförebyggande personalen i yttre tjänst håller på att jobba ihjäl sig. De är fantastiska och de ställer alltid upp men jag undrar ju hur länge de kommer orka, säger Diana Sundin, planerare för lokalpolisområde Rinkeby.

-Den brottsförebyggande personalen i yttre tjänst håller på att jobba ihjäl sig. De är fantastiska och de ställer alltid upp men jag undrar ju hur länge de kommer orka, säger Diana Sundin, planerare för lokalpolisområde Rinkeby.

När Polistidningen i april förra året gjorde nedslag i den verksamhet som ska flytta till nya polisstationen i Rinkeby var vakanserna många. Enligt Diana Sundin har man lyckats anställa fler poliser och hon menar att cheferna verkligen sliter hårt för detta.
– Men grupperna är inte fulla och när det händer något sådant här, då sliter det jättemycket på poliserna i yttre, säger hon till Polistidningen.

Efter händelserna natten mellan måndag och tisdag, med stenkastning, verkanseld och bilbränder i samband med att polisen grep en efterlyst person i Rinkeby, har lokalpolisområdet fått förstärkning utifrån. Trots det är belastningen på ordinarie personal enorm, enligt Diana Sundin.
– Jag är full av beundran och undrar hur de får ihop sina liv.

Även på utredarsidan ser det tufft ut. I samband med upploppen natten till tisdagen begicks en stor mängd grova brott, som misshandel och personrån.
– De har hamnat på våra utredare för grova ungdomsbrott så nu lägger sig deras utredningar på hög.

Diana Sundin, som har ett förflutet som ordförande för Polisförbundet Västerort, började som polis 1979. Hon ser paralleller till den tiden, när det talades om huruvida Abab-vakter skulle göra polisernas jobb och hon har länge varit skeptisk till numerären.
– Vi är för få och redan innan omorganisationen frågade jag mig vem som skulle uppfinna bågen som alla skulle gå igenom för att bli två av varje.

I år fyller Diana Sundin 60 år. Sist hon ryckte ut i yttre tjänst var i samband med Husbykravallerna 2013. Men sommaren kommer bli tuff att få ihop säger hon halvt på skämt att det kanske är dags igen.

Angående förseningen av den nya polisstationen tror hon att det kan ha hållit kvar poliser i verksamheten.
– Att åka till och från jobbet där är något personalen oroar sig för, säger hon.
Hon tvivlar på att ens den senaste tidsramen kommer att hålla. De kriminella element som inte vill ha den där kommer att orsaka förseningar, menar hon.
– Jag tror inte att vi kommer in före 2020, säger hon.

Läs mer om upploppen och det försenade bygget av polisstationen i Rinkeby här.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst