Annons
Annons

”Undrar vad som hänt om polisstationen varit på plats”

21 februari 2017, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Här på Rinkeby Allé ska den nya polisstationen ligga. Foto: Lantmäteriet Grafik: Ali Moosavian
– Känslan är ju att det blir värre och värre, säger huvudskyddsombudet i norra Stockholm apropå händelserna i Rinkeby i natt, då en polis bland annat sköt verkanseld mot stenkastare.

Här på Rinkeby Allé ska den nya polisstationen ligga. Foto: Lantmäteriet Grafik: Ali Moosavian

– Känslan är ju att det blir värre och värre, säger huvudskyddsombudet i norra Stockholm apropå händelserna i Rinkeby i natt, då en polis bland annat sköt verkanseld mot stenkastare.

En polis fick en sten på sig under nattens upplopp i Rinkeby och anmälningar om våld mot tjänsteman har upprättats, men inga allvarligare skador på poliser har rapporterats enligt Siv Stendahl, huvudskyddsombud i Stockholm Nord.
– De har haft avlastningssamtal och det har omhändertagits enligt gällande rutiner, säger hon till Polistidningen.

Det var i samband med att en efterlyst person greps som upploppen startade. Förutom att personer barrikaderade sig och kastade sten har det bland annat rapporterats om plundring av butiker och misshandel av personer i samband med detta. Flera bilbränder har också ägt rum.

Enligt Siv Stendahl kan man se en ökning sedan 2015 av antalet Lisa-anmälningar som rör just skada avsiktligt av person för hela norra Stockholm. Hennes känsla är också att våldet trappats upp i Järva-området, men vill ändå hon flagga för att sådant går i perioder.
– Det har ju varit två liknande händelser i samband med ingripanden på kort tid nu, säger hon.

Angående den polisstation som ska byggas i Rinkeby så har den försenats i flera omgångar. När Polistidningen senast skrev om planerna på den nya stationen, i april 2016, hoppades man på att den skulle vara färdig under 2018. Nu hoppas man istället på sommaren 2019.

Även om det finns en frustration hos medarbetarna menar Siv Stendahl att en samlokalisering av lokalpolisområdet som ändå kommer att äga rum under våren är ett stort steg framåt. Från början var planen att IGV skulle flytta in i lokalerna i Vreten, men nu blir det tvärtom.
– Alla ska flytta in i Tegen* i Solna och det är ur ett arbetsmiljöperspektiv en stor förbättring, säger hon. Enligt henne har lokalerna i Vreten** inte varit bra.
Enligt Siv Stendahl kan förseningen av bygget av stationen till och med ha dämpat oron lite.
– Det är ju det där med att ta sig till och från jobbet där som har oroat och nu slipper man ju det ett tag till.

Christoffer Ersenius är ordförande för Polisförbundet i lopo Rinkeby. Han delar Siv Stendahls uppfattning om att vissa poliser ser fördelar med förseningen.
– Man undrar ju också vad som hade hänt i natt om polisstationen hade varit på plats, säger han till Polistidningen.
Christoffer Ersenius är ungdomsutredare och lokaliserad i Kista, men har jobbat på den polisstation som tidigare låg i Rinkeby och varit med om att personer gått till angrepp mot stationen.
Han säger att det är lite av en generationsfråga när det gäller oron, och att de som jobbat i Rinkeby tidigare är mindre oroliga. Men han medger också att området förändrats och situationen blivit tuffare.
Själv kommer han, även om han ser fram emot en samlokalisering på sikt, inte att flytta ihop med resten av lokalpolisområdet i Tegen* i vår. Hans enhet kommer att vara kvar i Kista.
– Vi har en reception här, som vi just fått utökade öppettider för, där folk kan nå oss. Även väktarna i Kista Galleria kommer hit med hittegods och så. Jag tror vi flyttar till Tegen tidigast när första spadtaget tas på den nya stationen och vi vet när det blir av.

* Polishuset på Sundbybergsvägen, inte långt från Solna centrum.
**Vreten ligger i Huvudsta, som är en del av Solna stad. Tunnelbanestationen som tidigare hette Vreten har döpts om till Solna Strand.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst