Annons
Annons

Polisregion Mitt
”prisas” för tystnad

31 mars 2017, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Region Mitt tilldelas ”Årets Rullgardin” av Föreningen Grävande Journalister.

“Polisregion Mitt har under 2016 visat prov på en tysthetskultur som rimmar illa med kravet på öppenhet och transparens från myndigheter. Meddelarfriheten är en viktig grundbult i en demokrati, något som Polisregion Mitt har försökt inskränka på.” Så skriver Föreningen Grävande Journalister i sin motivering till varför polisregion Mitt, med Carin Götblad i spetsen, utsetts till mottagare av Årets Rullgardin.

Det var i oktober 2016 som lokalpolisområdeschefen Agneta Kumlin i Svt Västmanland kritiserade den nya polisorganisationen. Några dagar efter det avslöjade Svt att dåvarande polisområdeschefen Lena Tysk ska ha skällt ut henne på ett sätt som nu är föremål för rättslig prövning. 

Efter händelsen har polisområdeschefen och Carin Götblad, enligt Rullgardinsjuryn, konsekvent vägrat att svara på reportrarnas frågor eller kommentera händelsen.

Priset Årets Rullgardin instiftades 2015 och delas ut till den eller de som ”på ett dokumenterat sätt försökt dölja fakta, ljuga, slingra sig eller i någon mening utöva påtryckningar för att försvåra den journalistik som avslöjar eller skildrar väsentliga förhållanden som allmänheten förut inte känt till”. Det kommer att delas ut på Grävseminariet 7-8 april i Uppsala.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst