Annons
Annons

Morgan Johansson: ”Polisen prioriterad
i de kommande budgetförhandlingarna”

10 april 2017, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Morgan Johansson

På torsdagen stod det klart att Anders Ygeman på egen begäran slutar som inrikesminister och att justitieminister Morgan Johansson axlar den rollen. Här är en artikel från i april i år, då Morgan Johansson gav sin syn på bland annat polislöner.

Morgan Johansson
Foto: Kristian Pohl/Regerings-kansliet

På torsdagen stod det klart att Anders Ygeman på egen begäran slutar som inrikesminister och att justitieminister Morgan Johansson axlar den rollen.

Morgan Johansson är född 1970 och bor i Lund. Här är en artikel från S-kongressen i april i år, då Morgan Johansson gav sin syn på bland annat polislöner:

UR ARKIVET. -Ska resultatet av era löneförhandlingar också finansieras då behöver man sätta in mer pengar.
Det sa justitieminister Morgan Johansson  10 april, vid den pågående S-kongressen.

Han svarade vid en livesänd intervju på frågor ställda av Polisförbundets kommunikationschef Emma Nilsson.  Fredagens terrordåd,  och polisens hyllade insats, inledde samtalet.
-Jag vill verkligen instämma i hyllningen. Jag tycker att det märks att inte bara svensk polis, utan alla myndigheter som jobbade under den här hemska händelsen och dagen, gjorde ett oerhört professionellt arbete. Det märktes verkligen att man var förberedd, att man hade övat och att man visste vad man skulle göra, sa Morgan Johansson.

Emma Nilsson påpekade att händelsen visade på såväl polisens professionalitet som vilka utmaningar som polisen ställs inför.
-Vi  vet att vi behöver bli fler poliser, det är i princip alla partier överens om och Polisförbundet har ju länge varnat för polisbristen, sa hon och lyfte de poliser som slutar i förtid och svårigheterna att fylla platserna på polisutbildningen.

Vad ser då regeringen som de viktigaste åtgärderna för att få fler att vilja bli poliser och fler att stanna i yrket? undrade hon.
-Vi behöver fler poliser och vi behöver fler anställda på Polismyndigheten totalt sett. Det har varit en prioritet för oss och min bild är att fler poliser nu kan göra det man faktiskt är utbildade för, svarade Morgan Johansson.

Han lyfte den dubblerade antagningen till polisutbildningen och framhöll bland annat vikten av utvecklingsmöjligheter. Enligt Morgan Johansson så kommer regeringen att leva upp till löftet om en högskoleutbildning för poliser.
-Vi ska förbättra utbildningen i den riktningen och göra den högskolebaserad på det sätt som vi har lovat och i dialog med Polisförbundet, det är vi oerhört inriktade på.

700 miljoner kronor extra kommer Polismyndigheten att få nu under 2017, enligt regeringens förslag till vårändringsbudget. Men det är enligt Polisförbundet inte nog. Och när det gäller möjligheten att lyfta polisernas löner hänvisade statsminister Stefan Löfven  i söndagens Agenda till parterna att bestämma hur ökade resurser ska användas.

Enligt Morgan Johansson så står det klart att det kommer att behövas ökade anslag till Polismyndigheten om antalet anställda ska bli fler och resultaten av löneförhandlingarna ska tas om hand.
-Då behöver man sätta in mer pengar. Och det ska vi göra. Även om det är parternas ansvar så måste vi se till att det finansieras. Nu har vi ett stort överskott i statsfinanserna och vi kommer att prioritera säkerheten generellt sett, men polisen speciellt sett i de kommande budgetförhandlingarna.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst