Annons

Annons

RPC Dan Eliasson
lämnar Polismyndigheten

31 januari 2018, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Dan Eliasson

Rikspolischef Dan Eliasson blir ny generaldirektör för MSB. Vem som tar över Polismyndigheten meddelas torsdag, enligt besked från Morgan Johansson (S).

Dan Eliasson Foto: Lars Hedelin

Rikspolischef Dan Eliasson blir ny generaldirektör för MSB. Vem som tar över Polismyndigheten meddelas torsdag.

Kritiken mot rikspolischef Dan Eliasson har länge varit hård från bland annat alliansen, där flera partiföreträdare krävt hans avgång, men även bland poliser har hans ledarskap ifrågasatts.

På onsdagsförmiddagen kom beskedet att han erbjuds ett nytt jobb på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.
− Jag hade gärna fortsatt arbetet tillsammans med alla fantastiska polisanställda, men tycker också det ska bli mycket spännande att leda en ny verksamhet med ett samhällsviktigt uppdrag, säger Dan Eliasson på Polisen.se.

I samband med en presskonferens på onsdagförmiddagen fick Polistidningen möjlighet att ställa frågor till justitieminister Morgan Johansson (S).

Har ni tagit fasta på något av den kritik poliser framfört mot Dan Eliasson när ni fattat detta beslut?
– Organisationen är nu på plats och ett nytt löneavtal på plats, som är bra. Men det är klart att en så här stor omorganisation ofta ger upphov till rätt stor oro och att man då kan ha kritik mot just hur omorganisationen har skett. Jag kan nog tänka mig att det finns enskilda saker som man borde gjort på ett annat sätt. Men den stora bilden är att vi nu har den här omorganisationen och pusselbitarna på plats och det är det jag måste bedöma. Samtidigt så hade vi det här jobbet på MSB och MSB behöver en erfaren myndighetschef.

”Det var ett klokt och nödvändigt beslut av regeringen”, säger Lena Nitz, Polisförbundets ordförande i en kommentar till beskedet.
Hon säger även:

Lena Nitz. Foto: Magnus Laupa

-Rikspolischefen fick i uppgift att genomföra den största omorganisationen av svensk polisen på decennier. Det har varit en turbulent tid, vilket påverkat poliskåren negativt och bidragit till ett lågt förtroende för honom. Att vara rikspolischef är ett enormt svårt jobb. De senaste åren har varit en extra tuffa och stormig tid. Jag önskar honom allt gott på sitt nya uppdrag.

Eliasson utsågs till rikspolischef hösten 2014 och tillträdde i januari 2015, i samband med att de tidigare länsmyndigheterna slogs samman till en enda myndighet.
”Jag har ett förordnade på sex år och jag avser genomföra det” sa Dan Eliasson i samband med fjolårets Folk och försvar, då han innehaft sitt uppdrag i två år.

Mats Löfving Foto: Lars Hedelin

Rikspolischefen gör sin sista arbetsdag 15 februari och tillträder tjänsten som generaldirektör på MSB den 5 mars, enligt Polisen.se. Mats Löfving fortsätter som ställföreträdande rikspolischef och chef för polisens nationella operativa avdelning.

Vem som utses till ny rikspolischef kommer att meddelas under torsdagen, enligt uppgift på presskonferensen. Polistidningen frågar Morgan Johansson:

Kommer det att vara ett klart besked om vem som tar över permanent?
-Absolut.

Lena Nitz säger till TT att ”det absolut viktigaste är att det är en polis som leder polisen, med djup och grundlig verksamhetskunskap och kompetens”.

Justitiedepartementet skriver att Dan Eliasson nu får i uppgift att leda MSB ”i ett skede när myndigheten kommer att ha en central roll för skydd mot olyckor, krisberedskap och återuppbyggnaden av det civila försvaret.” På MSB kommer vikarierande generaldirektör Nils Svartz kvarstå i myndighetsledningen till 1 juni ”för att stötta introduktionen i myndigheten,” skriver MSB på sin webb.

Patrik Engström

På Twitter skriver Patrik Engström, chef för gränspolissektionen på Noa, ”Nej, det kommer troligen inte göra skillnad” apropå beskedet.

Viktor Adolphson, alias YB Södermalm, twittrar att beslutet var väntat ”även om min egen uppfattning är att det mer är en symbolhandling. Ingen ensam person är orsaken eller lösningen på våra problem.”

Amir Rostami.

Polisen och forskaren Amir Rostami är inne på samma spår: ”Många som kommer utifrån underskattar polisorganisationens komplexitet. Andra åtgärder som måste till än att bara byta ut lagledaren” twittrar han.

Fotnot: Nu klockan 11 håller Justitiedepartementet en presskonferens om detta, som Polistidningen bevakar.

Läs mer: Anders Thornberg ny rikspolischef 

Emma Eneström
Eva Schoultz

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst