Annons
Annons

Han blir ny Säpochef

28 februari 2018, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Klas Friberg

Klas Friberg, regionpolischef i Väst, blir ny chef för Säkerhetspolisen. Och han tillträder redan torsdag 1 mars. (UPPDATERAD.)

Klas Friberg, regionpolischef i Väst, blir ny chef för Säkerhetspolisen. Och han tillträder redan torsdag 1 mars. (Uppdaterad.)

Härom veckan kom Säkerhetspolisens årsbok för 2017, som beskriver de utmaningar myndigheten står för med ett nytt läge, med växande extremistmiljöer, där hoten mot Sverige är större än de har varit på många år. Där framgår också att Säkerhetspolisen ska öka antalet anställda från dagens cirka 1200 till 1500 under de kommande åren. Nu står det klart vem som ska leda detta, med biträdande Säpochef Charlotte von Essen vid sin sida.

Klas Friberg

Klas Friberg är 57 år, jur. kand och polischefsutbildad. Han har varit chef för ordningspolisen och länskrim samt varit biträdande länspolismästare i Västra Götaland. I december 2010 tillträdde han som chef för Rikskriminalpolisen. Våren 2013 kom han tillbaka till Västra Götaland, då som länspolismästare. 2014, när regionpolischeferna utsågs inför omorganisationen, valdes han ut att axla chefskapet i region Väst. För ett år sedan ledde han under en tid polisregion Syd, i väntan på en permanent lösning efter Annika Stenbergs avgång.
-En mycket gedigen polisiär grund att stå på, säger justitieminister Morgan Johansson (S) vid presskonferensen där utnämningen presenterades.

Klas Friberg berättade vid presskonferensen att han fick frågan från justitieministern onsdagen den 14 februari och funderade till fredagen samma vecka innan han tackade ja.
-Jag ser fram mot uppdraget, en stor ära. Och jag ser fram mot att samarbeta med Polismyndigheten och dess nya chef Anders Thornberg.

Mikael Sjöstedt

Mikael Sjöstedt är ordförande för Polisförbundets medlemmar inom Säkerhetspolisen.
-Jag tycker att Klas Friberg verkar vara en väldigt bra chef och ledare. Jag har ju själv haft att göra med honom i arbetet i Västra Götaland. När han blev länspolismästare uttryckte han att han ska lyssna av med alla, medarbetare, fack och ledning, och jag hoppas att han gör samma jobb här. Han är väldigt välkommen och jag ser fram emot ett bra samarbete, säger Mikael Sjöstedt till Polistidningen.

Lena Nitz Foto: Magnus Laupa

Polisförbundets ordförande Lena Nitz konstaterar att polisregion Väst nu förlorar en viktig ledare.
-Det är nu angeläget att han ersätts med någon som har de förmågor som krävs att leda polisarbetet i regionen, säger hon i ett uttalande på förbundets webb.

Katharina von Sydow är ordförande för Polisförbundet Väst. Hon säger till Polistidningen att hon förstår att de väljer Klas Friberg, som har lång erfarenhet, stor kunskap och visat gott ledarskap.
-Vi har en bra relation med respekt för varandra och varandras roller. Jag säger grattis till Klas och jag säger grattis till Säkerhetspolisen, men jag hade gärna sett att han stannat kvar.
Biträdande regionpolischef i Väst är sedan i september 2017 Robert Karlsson. Han svarar som chef från och med 1 mars – enligt Polisen.se ska tjänsten nu utlysas och rekryteringsarbetet påbörjas snarast.

Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé skriver på Twitter att Klas Friberg är ett klokt val. ”Han har gedigen erfarenhet från polisen och visat att han har förmågan att leda.”

Eva Schoultz
Ossian Grahn

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst