Annons
Annons

”Jag var inställd på
att det skulle kunna hända”

6 april 2018, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Sergels torg 10 april. Foto: Eva Schoultz

Terrordådet på Drottninggatan var väntat, samtidigt en chock. Men dåvarande Säpochefen Anders Thornberg menar att det var självmordssprängningen 2010 som innebar den största förändringen. Viktor Adolphson, alias YB Södermalm, upplever att det blivit en ny vardag efter dådet – både jobbmässigt och privat.

Sergels torg 10 april. Foto: Eva Schoultz

Terrordådet på Drottninggatan var väntat, samtidigt en chock. Men dåvarande Säpochefen Anders Thornberg menar att det var självmordssprängningen 2010 som innebar den största förändringen. Viktor Adolphson, alias YB Södermalm, upplever att det blivit en ny vardag efter dådet – både jobbmässigt och privat.

Anders Thornberg Foto: Lars Hedelin/ Polisen

Det har gått ett år sedan terrordådet på Drottninggatan i Stockholm. Fem människor dog och omkring 20 skadades. För närvarande pågår rättegången mot terroristen som erkänt huvuddragen i det faktiska förloppet.

14.58 den 7 april 2017, då de första larmen kom, satt Anders Thornberg på ett arbetsmöte, trött efter en lång arbetsvecka. Mötet fick avbrytas.
– Min första åtgärd var att ringa till Dan Eliasson som var rikspolischef, säger Anders Thornberg till Polistidningen.

Nu är det Anders Thornberg som är rikspolischef – en tjänst som han tillträdde den 15 februari. Samtidigt är han efter 32 år på Säkerhetspolisen starkt förknippad med verksamheten där. Under intervjun understryker han med visst eftertryck att det är Polismyndigheten han leder och talar för numera.
– Det är det jag är fullt och fast fokuserad på nu. Men samverkan mellan myndigheterna är naturligtvis viktig.

Hur har du personligen påverkats av terrordådet på Drottninggatan?
– Kunskapen om att det fanns en hotbild hade tagits fram av många myndigheter. Jag visste att det att det var ganska stor sannolikhet för ett dåd, jag var inställd på att det skulle kunna hända. I efterhand är det offren jag tänker på.

Som svar på frågan om dådet på Drottninggatan förändrade Sverige hänvisar Anders Thornberg till tidigare händelser – till exempel självmordssprängningen i centrala Stockholm 10 december 2010.
– Det var då Sverige förändrades, samtidigt förändrades det ytterligare förra året. Men det har skett en rad allvarliga attacker i Europa. Alla var medvetna att det kunde ske här. Nu har denna verklighet tvingat säkerhetstjänsterna att jobba på ett nytt sätt.
– Men det är klart att det tog hårt. Man gör allt man kan och en skillnad mot tidigare var att personalen denna gång var mer förberedd. Jag såg många fantastiska tecken på det då Polismyndigheten mötte detta på plats.

I ditt jobb som chef för Säpo återkom du till att det var viktigt att verksamheten blir mer transparent gentemot allmänhet och media. Lyckades du genomföra detta?
– Det får andra säga. Men också i mitt nya jobb har jag sagt att man måste ha modet att vara öppen och beskriva verkligheten. Det är slut på de tider då det fanns säkerhetstjänster och polismyndigheter som kunde behålla all information, vi måste kunna kommunicera.
När Anders Thornberg utsågs till rikspolischef haglade lovorden.

Kan det tynga med allt beröm – när är smekmånaden över?
– Jag tänker inte så utan drivs av uppdraget. Det är det finaste uppdrag man kan ha att skapa trygghet och säkerhet. Jag glad att jag tagits emot med öppna armar.

Ossian Grahn

”Vi har ett nytt normalläge i Sverige. På några år har antalet individer i de våldsbejakande extremistiska miljöerna ökat från hundratals till tusentals. I nuläget är hotet störst från de våldsbejakande islamistiska extremisterna, men under året har antalet aktiviteter i vit makt-miljön varit påfallande många.”

Saxat ur Anders Thornbergs inledande ord
i Säkerhetspolisens årsbok för 2017

 

Sergels torg 10 april 2017. Polisförbundets ordförande Lena Nitz deltog i en tyst minut, sida vid sida med Hallandspoliserna Simon och Jesper Koch.
Foto: Eva Schoultz

”Jag glömmer aldrig
polisernas otroliga insats”

För Lena Nitz är dådet på Drottninggatan för alltid inpräntat i minnet. Dels har hon i egenskap av ordförande för Polisförbundet förhållit sig till det, dels såg hon från sitt kontorsfönster människor fly.

Lena Nitz Foto: Magnus Laupa

– Bakom Klara kyrka steg en rökpelare från platsen där gärningsmannen kraschade sitt fordon. Jag stod vid skrivbordet och tittade ut då det plötsligt kom springande en massa människor som såg bakåt som om de flydde från något. Sedan kom alla nyhetsflasharna på mobilerna och jag började förstå vad som hänt, berättar Lena Nitz.

De anställda på Polisförbundets kansli samlades på hennes rum och man tog kontakt med de som inte var på plats.
– Det kom ju rapporter om flera angrepp och skottlossning, så vi bestämde oss för att stanna.

Hur har du påverkats av dådet?
– Det är ett smärtsamt minne, samtidigt glömmer jag aldrig polisernas otroliga insats. Den blev en del av vår gemensamma historia. Jag är också mycket mer medveten nu, till exempel i folksamlingar. Men jag är inte rädd. Det går det inte att vara hela tiden, men medveten och förberedd. Kanske är det ett polisiärt sätt att reagera.

Ossian Grahn

”Det blir en ny vardag”

Viktor Adolphson var egentligen inte i tjänst 7 april, men jobbade ändå på med twitterkontot YB Södermalm, som är ett av Polisens officiella konton.
– Det fanns ju så mycket spekulationer. Jag satt inte i någon stab, men förmedlade den bekräftade information som fanns, så att de uppgifterna skulle få stor spridning. Och jag tycker att kommunikatörerna var snabba på att få ut information den här gången.

På Twitter möttes Viktor Adolphson av många reaktioner – folk som var arga och oroliga och undrade hur det kunde hända, och varför förövaren var kvar i Sverige. Funderingar som ännu möter honom i arbetet på Södermalms gator och torg.
– Det blir en ny vardag. Då gäller det att lugna, men inte försköna. Det finns ju en poäng i att folk är mer medvetna. Och själva tar vi förstärkningsvapen, tungvästar och hjälmar med oss ut i en annan utsträckning än tidigare. Även privat är man mer uppmärksam, särskilt när man är ute med sina barn i publika miljöer.

Eva Schoultz

”En lastbil brinner
inkörd i Åhléns”

Tre poliser som var bland de första poliserna på plats efter dådet på Drottninggatan är medlemmar i Militärpolisförbundet. De har vid förbundsstämman 17 mars tilldelats förbundets förtjänstmedalj i silver.

Militärpolisförbundet skriver i ett pressmeddelande att de tre poliserna evakuerade skadade, larmade vidare ett signalement på den misstänkte gärningsmannen och sökte nya uppgifter. De citerar även ett pm som en av poliserna skrivit:

”Det första vi möts av är människor som springer emot och förbi oss. Flertalet ordningsvakter håller då på att få bort människor från platsen på ett föredömligt sätt. En lastbil brinner inkörd i Åhléns. Vi hoppade ur vårt fordon på gågatan på Åhlénssidan precis vid övergångsstället som går över Klarabergsgatan. Jag möts omgående av en kvinna som berättar snabbt att en maskerad man hoppat ur lastbilen och försvunnit ner i tunnelbanenedgången vid Åhléns, kvinnan försvann oidentifierad. Denna information gick jag ut med direkt på insats 11. Jag gick sedan fram till en kvinna som var skadad och som saknade en fot”.

ES

”Vi är säkra på att det kommer att smälla, att det kommer börja knivhuggas, att det kommer att skjutas folk någonstans.”

Robert Löfving, en av de första poliserna på plats, som också prisats för sina insatser, till TT. Läs mer.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst