Annons
Annons

Stockholms tingsrätt:
100 000 kronor i kränkningsersättning

29 mars 2018, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Foto: Magnus Laupa

Fem års fängelse för försök till mord samt två fall av misshandel. Det blir straffet för den unge man som stått åtalad för attacken mot polisen Ted Eriksson. Det meddelade Stockholms tingsrätt den 29 mars. Uppdaterad.

Ted Eriksson. Foto: Magnus Laupa

Fem års fängelse för försök till mord samt två fall av misshandel. Det blir straffet för den unge man som stått åtalad för attacken mot polisen Ted Eriksson. Det meddelade Stockholms tingsrätt på torsdagsförmiddagen.

Uppdaterad 29 mars kl 13.20.

Närmare sju månader har gått sedan en annan torsdagsförmiddag, den 31 augusti, då Norrmalmspolisen Ted Eriksson helt oprovocerat blev knivhuggen i nacken när han fotpatrullerade tillsammans med kollegan Marcus, som sprang ikapp och grep förövaren.

I fredags blev det offentligt att den unge mannen enligt den rättspsykiatriska undersökningen inte var påverkad av någon allvarlig psykisk störning när han begick gärningen. Och nu har alltså domen kommit.

Den unge mannen köpte en kökskniv med ett cirka 20 centimeter långt blad samma dag som attacken. När han passerat kassalinjen bröt han upp förpackningen – detta förlopp är fångat på övervakningsfilm inifrån butiken.

Mannen har erkänt misshandel, men förnekat att han försökte att döda Ted Eriksson. Tingsrätten konstaterar att det är utrett att han snabbt ”sprungit fram bakifrån mot Ted Eriksson och med kraft huggit honom uppifrån in i halspartiet, ett område där poliser inte är skyddade av skyddsväst, i riktning inåt/nedåt med en ca 20 cm lång kökskniv… Enligt tingsrättens mening står det – med hänsyn till typen av kniv, knivhuggets kraft samt placering och riktning – klart att XX måste ha varit medveten det fanns en risk att Ted Eriksson skulle dö av hugget.

Tingsrätten påpekar i domen även att Högsta domstolen anfört ”att ett hugg med en stor kniv i ryggen är ett angrepp som typiskt sett är ägnat att orsaka en annan persons död.

Förutom att tingsrätten finner det utrett att mannen uppsåtligen försökt att döda Ted Eriksson så fälls han för två fall av misshandel som begåtts innan knivattacken.

Mannen uppger att han är född i december 1999, vilket skulle innebära att han inte var myndig vid tidpunkten för attacken. Åklagaren har dock hävdat att han var över 18 år. Enligt tingsrätten är det mest sannolikt att han var över 18 år vid gärningstillfällena och har utgått från detta när straffet bestämts.

Mannen döms till fem års fängelse samt utvisning och återreseförbud. Ted Eriksson tillerkänns kränkningsersättning med 100 000 kronor.

Ted Eriksson, som är och åker skidor, har inte hunnit ta del av domen i sin helhet. Han berättar för Polistidningen är att han känner lättnad över att domen kommit och över att tingsrätten fastställer att det var ett mordförsök. Däremot är han fundersam kring förövarens ålder.
-Jag är övertygad om att den här personen är äldre, men det är inte min sak att nysta i. Det är tråkigt att man inte kan fastställa det och vågar döma efter det, säger han.

En nämndeman är skiljaktig angående straffets längd:
Jag anser att straffvärdet är högre än vad tingsrättens majoritet och åklagaren har kommit fram till. I min bedömning har jag fäst avseende vid att XX har gjort sig skyldig till ett angrepp mot ordningsmakten och att ett försöksbrott bör bestraffas hårdare/… /Vid en samlad bedömning stannar jag vid att straffet bör bestämmas till sju års fängelse.”

Domen kan överklagas till 19 april. Mannen ska vara kvar i häktet i väntan på laga kraftvunnen dom.

Läs mer:
Med millimetrarna på sin sida, stor intervju med Ted Eriksson, publicerad i januari 2018.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst