Annons
Annons

Regeringen vill
öka Polisens anslag

3 april 2018, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Morgan Johansson och Magdalena Andersson presenterade regeringens budgetsatsning på Polisen och slog ett slag för Socialdemokraternas bemanningsmål. Foto: Emma Eneström

200 miljoner kronor extra viker regeringen åt Polismyndigheten i sin föreslagna vårbudget. Bland annat vill man satsa på kroppsburna kameror.

Morgan Johansson och Magdalena Andersson presenterade regeringens budgetsatsning på Polisen och slog ett slag för Socialdemokraternas bemanningsmål. Foto: Emma Eneström

200 miljoner kronor extra viker regeringen åt Polismyndigheten i sin föreslagna vårbudget. Bland annat vill man satsa på kroppsburna kameror.

Finansminister Magdalena Andersson (S) tryckte vid presskonferensen där nyheten presenterades på att regeringen gjort omfattande satsningar på rättsväsendet. Hon sade också att Socialdemokraterna kommer att gå till val på att man vill se ytterligare 10000 fler polisanställda.

Regeringen har nu i sina budgetförhandlingar med Vänsterpartiet kommit fram till att man vill skjuta till 200 miljoner kronor extra till Polisen under 2018. De ökade resurserna kommer enligt Magdalena Andersson kunna användas ”dels för att bekämpa terrorism och organiserad brottslighet, men vi har också pekat ut Polisens förmåga att utreda sexualbrott som ett område som behöver förbättras”.

Ordet gick till justitieminister Morgan Johansson (S) som även han tog upp målet att Polisen ska ha 10 000 fler anställda 2024.
-Och för att klara det så behöver vi dels förbättra arbetsvillkoren – det handlar om arbetsmiljöfrågor, det handlar om lönefrågor, för att kunna behålla personal – men också om att utbilda fler poliser. Utöver det behöver vi också se till att förstärka när det gäller materielanskaffningen, sa han och fortsatte:
-Det vi nu gör det är att sådana inköp som redan varit planerade, att vi kan tidigarelägga de inköpen. Och det som pekas ut, som Polisen själv pekat ut, är till exempel skyddsvästar, hjälmar och förstärkningsvapen. Materiel som kan vara helt avgörande i olika situationer, inte minst när det gäller terrorbekämpning och pågående dödligt våld.

Enligt Morgan Johansson möjliggör pengarna även en särskild satsning på materielanskaffning till det nationella bombskyddet och en resursförstärkning när det gäller utredning av sexualbrott. När det gäller kroppskameror så blir det möjligt att köpa in fler av den varan.
-De kan dokumentera händelseförlopp och säkra bevisning. De kan också ha en avskräckande effekt som hindrar kriminella att angripa polisen. Nu kan fler få kroppsburna kameror och målet är att alla poliser i yttre tjänst ska ha det som en del av sin standardutrustning.

Lena Nitz Foto: Magnus Laupa

Polisförbundets ordförande Lena Nitz uppger i en kommentar:
– Långt ifrån alla poliser i yttre tjänst har en personlig skyddsutrustning. Vi har stora problem med västar och ballistiska hjälmar som är i fel storlek eller som har dålig passform. Alla insatser som kan öka skyddet för poliser är därför välkomna.
– Tyvärr har vi sett i upphandlingen av exempelvis skyddsvästar att priset ofta gått före kvalitet. Jag hoppas verkligen att arbetsmiljöaspekterna ska väga tyngre i de kommande upphandlingarna, säger hon.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst