Annons

Annons

”Cheferna hinner inte med”

29 maj 2018, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Nio procent av anmälningarna om arbetsskador och tillbud de senaste tolv månaderna är inte åtgärdade, enligt Emma Cronberg, polisernas nationella huvudskyddsombud.Nio procent av anmälningarna om arbetsskador och tillbud de senaste tolv månaderna är inte åtgärdade, enligt Emma Cronberg, polisernas nationella huvudskyddsombud.

Emma Cronberg

Hon har granskat statistiken i Polisens Lisa-system, där anmälningar om arbetsskador och tillbud hanteras. Nio procent av ärendena som upprättats de senaste tolv månaderna är inte åtgärdade.
-Det betyder att inget arbete påbörjats med dessa. Det är inte okej, det ska inte behöva ta mer än några dagar att göra det.
Enligt Emma Cronberg är en del av arbetsskadorna det gäller allvarliga, hon har dock ingen statistik på hur många, då det skulle kräva att hon gick in i varje ärende och kollade.

Hur kan det vara så här?
-Det handlar om att det systematiska arbetsmiljöarbetet inte fungerar tillräckligt väl. För individen kan det innebära att de inte får hjälp.
-Ett grundproblem är att cheferna helt enkelt inte hinner med, sedan brister det i kompetens också. Alla förstår inte allvaret: är det en arbetsskada ska den utredas.
Ett annat problem är enligt Emma Cronberg att IT-systemen inte är uppdaterade, så att medarbetare kan vara kopplade till fel chef i systemen.
-Det gör att de här skadorna och tillbuden faller mellan stolarna.

Hur har det sett ut tidigare?
-Det finns ingen ordentlig statistik. Vi har oförtröttligt drivit den här frågan i den nationella skyddskommittén de senaste åren.

Tapio Lehto, arbetsmiljöspecialist vid Polismyndigheten, säger till Polistidningen att det här inte är något nytt, utan något man återkommande diskuterar med skyddsorganisationen. Han upplever att man delar syn.
– Läget är inte bra och vi jobbar med att stötta våra chefer för att komma tillrätta med detta. Det är deras ansvar att hantera arbetsskador och tillbud.

345 arbetsskador

Mellan 15 maj 2017 och 18 maj 2018 upprättades totalt 6481 Lisaanmälningar, varav 3757 arbetsskador. 569 av dessa anmälningar, varav 345 arbetsskador, är ej åtgärdade. Källa: Emma Cronberg

 

Fotnot: Uppgiften att det skulle finnas allvarliga arbetsskador bland de som ej åtgärdats kan Tapio Lehto varken bekräfta eller dementera.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst