Annons
Annons

Svea hovrätt fastställer
dom om knivattack

19 juni 2018, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Ted Eriksson Foto: Magnus Laupa

Hovrätten fastställer tingsrättens dom mot den man som högg polisen Ted Eriksson i nacken med en kniv. Utom på en punkt: De höjer ersättningen till Ted

Ted Eriksson Foto: Magnus Laupa

Hovrätten fastställer tingsrättens dom mot den man som högg polisen Ted Eriksson i nacken med en kniv. Utom på en punkt: De höjer Teds skadestånd. 

Svea hovrätts dom skulle egentligen ha meddelats redan förra tisdagen, men den sköts upp på begäran av målsägarbiträdet, då det tillkommit ny bevisning. Detta efter en artikel i Expressen, där förövarens familj uppger att han är 25 år gammal.

Försvaret har hela tiden hävdat att den åtalade var under 18 år vid tiden för knivattacken. Men eftersom varken åklagaren eller mälsäganden överklagat åldern har nu tingsrättens dom fastställts. Svea hovrätt höjer dock skadeståndet till Ted Eriksson från 100 000 kronor till 125 000 kronor.

I tingsrätten, där man utgick från att förövaren var 18-21 år, var domen fem års fängelse för försök till mord samt två fall av misshandel.
-Jag är glad att de fastställde domen när det gäller gärningen – det är det viktigaste att det var mordförsök. Och det är bra för oss poliser att ersättningen blir enligt det högsta som är praxis. Sedan borde det inte vara så svårt att få fram den här personens ålder som det har varit, säger Ted Eriksson till Polistidningen.

Clea Sangborn. Foto: Tobias Regell/Camera Link

Hans målsägandebiträde, Clea Sangborn, tycker att det var bra att ersättningen till Ted höjdes. Samtidigt tycker hon att det är obegripligt att rätten inte bedömer att förövaren haft direkt uppsåt att döda.
-Om inte det här är direkt uppsåt, när ska det då vara det? säger hon till Polistidningen.
Man kan inte överklaga domen till Högsta domstolen när det gäller åldern, då man inte överklagat åldern tidigare.

Clea Sangborn hoppas att promemorian ”Resning vid nya uppgifter om den tilltalades ålder” (Ds 2018:19) ska göra att det ändå kommer att gå att ändra domar i sådana här lägen. Där föreslås att domar under vissa förutsättningar ska kunna rivas upp om det framkommit att den dömde ljugit om sin ålder.

Ted Eriksson kommer till hösten att byta jobb – men inte yrke. I september börjar han hos Malmöpolisen. Detta beror delvis på att han vill vara närmare familj och vänner, något som känns viktigt efter allt som hänt.

Men innan dess kommer han bland annat åka till politikerveckan i Almedalen, där han ska delta i ett seminarium om hot och våld, som Polisförbundet anordnar.

Fotnot: Almedalsseminariet äger rum tisdag 3 juli klockan 8.00-8.45.

 

Läs mer:

Med millimetrarna på sin sida

Stockholms tingsrätt: 100 000 kronor i kränkningsersättning

Knivattack-dom överklagad

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst