Annons
Annons

Polisskola med femteklassare

5 september 2018, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Foto: Henrik Crona/Svt

Foto: Henrik Crona/Svt

I somras var polisutbildningen i Växjö inspelningsplats för tv-programmet Lilla polisskolan, som sänds i Barnkanalen i höst.

De sex elvaåringarna som deltar har fått genomgå ett inträdesprov för att sedan utbildas i bland annat förhörsteknik, akutsjukvård och brottsplatsundersökning.
Enligt Svt:s pressinformation har riktiga instruktörer och lärare hållit i utbildningsmomenten. Programledare är Malmöpolisen Alexandra Goncalves, som tidigare även varit sidekick i barnprogrammet ”Brottsligt”.

Lilla polisskolan, Barnkanalen. Tio avsnitt, med start 20 oktober

 

Utanför samhällets ramar

Hild av Oddis S. Andersson, Vulkan 2018.

”Känslan av att det rättssystem som hon tidigare varit stolt över att få vara en kugge i höll på att haverera … en underbemannad poliskår som ägnade sig åt brandkårsutryckningar när något politiskt känsligt flammade upp i media.”

Hild är en samhällskritisk roman som kretsar kring mord som Polisen trots varningar inte lyckas förhindra. Karaktärerna i boken är offer, förövare, poliser – och en del tillhör mer än en av kategorierna.

Författaren Stefan Andersson är kriminalkommissarie i Öst och Hild är hans debutroman.

 

Lyfter kunskap om svenska förhållanden

Kriminologi och poliskunskap, Peter Lindström & Ulf Sempert (red), Studentlitteratur, 2018.

61 procent av Malmöborna uppger att de känner sig trygga sent på kvällen i sitt bostadsområde. Men andelen varierar mellan 30 och 90 procent, om man bryter ner resultatet på olika områden. Det framgår i antologin Kriminologi och poliskunskap. Boken presenterar praktiknära forskning och erfarenheter av brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete. Bland författarna återfinns flera poliser och redaktörer är Peter Lindström, kriminolog vid Stockholmspolisen, samt Ulf Sempert, polismästare i Malmö.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst