Annons
Annons

Eviga assistenter
riskerar att tappa sugen

16 november 2018, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

”Ett moment 22.” ”Ett indiskt kastsystem.” Många polisassistenter är frustrerade över att det ofta krävs att man redan är inspektör för att komma på tal för arbetsledande funktioner.
”Ett moment 22.” ”Ett indiskt kastsystem.” Många polisassistenter är frustrerade över att det ofta krävs att man redan är inspektör för att komma på tal för arbetsledande funktioner.

Det kom ett mejl till Polistidningen. Avsändaren ber att få vara anonym, men titulerar sig ”Den eviga assistenten”. Hon skriver att Polismyndigheten talar vackert om att vara en attraktiv arbetsplats, samtidigt som det är väldigt tyst om den grupp som hon kallar ”de eviga polisassistenterna”: Poliser som har jobbat i närmare ett decennium, utan att få möjlighet att stiga i graderna, och nu riskerar att tappa sugen.

Tidigare kunde man per automatik bli inspektör efter ett visst antal år, åtminstone i de delar av landet där det fanns lokala så kallade inspektörsavtal. Men avtalen finns inte kvar och vägen till inspektörsjobbet går numera via en anställning på en arbetsledande funktion, som exempelvis förundersökningsledare eller gruppchef. Men hur ska man få en sådan? undrar ”Den eviga assistenten”. ”Vi kan inte ta oss ut ur detta indiska kastsystem, då alla platsannonser som ligger ute kräver att du är lägst inspektör eller civil” (med lägst anställning som handläggare. Reds. anm).

Andreas Strand Foto: Tommy Hansson

Andreas Strand, förste vice ordförande i Polisförbundet Stockholm, är väl bekant med problematiken. Den var på tapeten när PKC i region Stockholm nyligen tog in intresseanmälningar till ett förundersökningsledarjobb, ett jobb som polisassistenter inte kunde komma på tal för.
– Många polisassistenter hörde av sig och tyckte att det var orättvist, berättar han.
Polisförbundet Stockholm tog upp saken med arbetsgivaren.
– Vi frågade hur smart det är att diskvalificera ett par tusen polisassistenter om man vill göra polisyrket attraktivt.

Till saken hör att en hel del polisassistenter i Stockholm redan för flera år sedan gick en åtta veckor lång inspektörsutbildning, med diplom och allt.

Problemet med att polisassistenter utesluts från att söka vissa arbetsledande funktioner uppstår när Polisen tillsätter sådana funktioner genom arbetsledningsbeslut. Ett arbetsledningsbeslut innebär att arbetsgivaren omplacerar en befintlig medarbetare till en ny funktion, i motsats till en traditionell rekrytering där vem som helst – inom eller utanför myndigheten – kan söka.
Kruxet är att det inte går att omplacera en polisassistent till en funktion som förundersökningsledare eller gruppchef. Detta eftersom myndigheten har bestämt att dessa funktioner kräver poliser med lägst inspektörs grad eller civila med lägst titeln handläggare.
Om en polisassistent ska få en sådan funktion måste han eller hon alltså få en ny anställning som inspektör, och det kan bara ske genom en traditionell rekrytering.

En lösning kunde vara att Polisen bestämmer att alla arbetsledande funktioner tillsätts genom rekrytering. Då skulle även polisassistenter vara behöriga att söka och dessutom bli inspektörer på köpet, om de fick jobbet. Men enligt Krister Birgersson, HR-chef i region Stockholm, kommer Polisen inte att sluta använda arbetsledningsbeslut.
– Man måste utgå från verksamhetens krav. Om det går att få rätt kompetens på plats på ett smidigare sätt än genom en utdragen och komplicerad traditionell rekrytering så ska man göra det.

Vad säger du då till de polisassistenter som har tappat sugen för att arbetsledningsbesluten utesluter dem som sökande?
– Jag är övertygad om att dörren inte är stängd för rekryteringar framöver så de ska absolut inte tappa sugen. Däremot kan jag inte säga hur många arbetsledningsbeslut respektive rekryteringar som kommer att göras.

Det är inte bara i Stockholm som polisassistenter har reagerat. När PKC i region Nord via Intrapolis sökte en ny förundersökningsledare var polisassistent Erik  en av de som var intresserade.
–  Till sommaren blir det tio år som jag har varit polis. Jag har erfarenhet av både yttre tjänst och utredningsverksamhet och bestämde mig för att söka.

Beskedet att han inte var behörig kom som en kalldusch.
– Nuförtiden blir man inte inspektör per automatik efter visst antal år, så det känns obegripligt att man kräver något som vi inte kan bli. Det blir lite av ett moment 22 på något sätt.

Jobbet som förundersökningsledare på PKC gick i stället till en civil handläggare.
– Absolut inget illa om de civila inom myndigheten, men det känns som att de får någon slags förtur i en polisiär verksamhet och det tycker jag är ganska snett, säger Erik.

 

Så tillsätts jobben
inom Polismyndigheten 

Traditionell rekrytering där vem som helst kan söka och som ger möjlighet till en ny anställning. Förtjänst och skicklighet ska avgöra vem som får tjänsten.

Rakt arbetsledningsbeslut där arbetsgivaren omplacerar en medarbetare med rätt kompetens till en ny funktion.

Arbetsledningsbeslut med intresseanmälan, även kallat intern utlysning. Är i vissa fall begränsade så att bara medarbetare inom en viss del av organisationen eller med viss grad kan söka.

Läs mer: Insändare Apropå ”eviga assistenter”

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst