Annons
Annons

Att tvätta eller inte tvätta…?

Båtmössan har en särskilt plats i polishjärtat. Den får gärna var smutsig och luggsliten för att visa att bäraren är gammal i gamet. Men kritiska röster undrar om det är lämpligt att bära en "möglig tygbit" på huvudet.
Båtmössan har en särskilt plats i polishjärtat. Den får gärna var smutsig och luggsliten för att visa att bäraren är gammal i gamet. Men kritiska röster undrar om det är lämpligt att bära en "möglig tygbit" på huvudet.
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

En båtmössa ska inte tvättas utan den kokar man buljong på efter pension. Ja, så tycker vissa poliser i alla fall.

Inte ens döden kommer att skilja polisen Riika Ylijukuri från hennes gamla mössa.

 

Det började på Instagram när vi citerade en polisstudent som provade ut sin första uniform och undrade om båtmössan krymper i tvätten. Flera följare reagerade starkt. Mössan ska under inga omständigheter tvättas, var majoritetens uppfattning. ”Den kokar man buljong på när man går i pension”, som signaturen @inspector_f.hassel uttryckte det. Vi på redaktionen började fundera på båtmössans roll i poliskulturen och bestämde oss för att uppmana poliser att #visamössan och berätta vad den betyder för dem.

Snart började det dyka upp bilder på båtmössor i olika stadier av förfall, eller med klädsam patina om man så vill, följt av kärleksförklaringar till den avlånga huvudbonaden.

Mössan som statussymbol

”Den bär med sig spår av allt man sett och upplevt som polis från första dagen. Ingen vill ha en blänkande, klarblå mössa utan skavanker. För i erfarenhet kommer pondus, vishet och respekt…eller nåt.”

Terese Lago
Demokrati- och hatbrottsgruppen, region Syd

Rätta stuket

”När jag kom till mitt turlag på Norrmalmpolisen 1992 fick jag direkt lära mig att där hade man ett speciellt ”stuk” på mössan, det så kallade A-tursstuket (det finns säkert fler som vill påstå att de äger rätten till att ha kommit på just det här sättet att stuka sin mössa, och så må det vara).
Mössan ska således tryckas in längst fram och sedan skall den genom mössmärkets nål hållas nere på plats.”

Martin Melin,
Skyddssektionen på operativa avdelningen, region Stockholm

Skräcken att tappa mössan

”1 gång har jag blivit av med min älskade båtmössa!! Då var jag nära lipen. Jag förvarar alltid min mössa i facket i dörren, på något vis hade den trillat ur vid nått tillfälle och när jag skulle ha den så var den borta!
Kan kanske låta konstigt men jag fick panik!! Min älskade båtmössa och vapendragare, min sidekick var borta. Letandet över hela stan började!!

När jag samlat mig och börjat fokusera på var det var jag steg ur bilen senast (vid bankomaten) så behövde vi inte köra så långt! När vi kommer fram till parkeringen så LIGGER DEN DÄR!!! Helt ensam och övergiven men den ligger där!!! Ingen hade hittat den och tagit med den hem!! Den var åter hos mig.”

Jenny Svenningsson
IGV, Halmstad

 

Den blödande mössan

”På bilden har ni min trotjänare sedan januari 1991. Det var den första uniformspersedel jag fick och den har varit med om en del genom åren… och vid ett tillfälle orsakat oro hos mina kollegor. Jag bar den vid ett tillfälle under en regnig demonstration som var lite orolig och två kollegor kom fram till mig och bad mig sätta mig ned. Detta då de såg att jag blödde från huvudet. Längs båda mina tinningar rann det nämligen mörk vätska som de antog var blod!
Vätskan var dock inte blod utan smuts från min båtmössa som givetvis inte tvättats på 19 år.”

Richard Hultman
Polisen Södermalm, Stockholm

 

Tvättfrågan splittrar kåren

 

Foto: Mikael Wallerstedt

Är båtmössorna farligt smutsiga?

Vi frågade Åsa Melhus, professor i klinisk bakteriologi vid Uppsala universitet.

– Nej, då hade väl hela poliskåren fallit död ner vid det här laget, eller åtminstone varit sjukskriven. De kan använda samma gamla äckliga mössa fram till pensionen.

Men det finns poliser som vittnar om att det rinner mörka rännilar från mössan när det regnar. Det kan väl inte vara hälsosamt?
– Det bruna som rinner är smuts. Det är ett skitproblem, inte ett mikrobiologiskt problem.

Samlas det inte massa bakterier i mössan då?
– Det är ju dina egna bakterier så om du inte byter mössa med andra så är det ingen fara. Bakterier har du fullt av på kroppen tills den dag du kremeras.

Samtidigt har poliser ofta närkontakt med sjuka personer och riskerar att få diverse kroppsvätskor på sig. Är det inte viktigt att tvätta sina kläder i ett sådant arbete?
– Det finns inget som talar för att en otvättad mössa är ett problem i det sammanhanget. Däremot är det väl en bra idé att tvätta mössan ibland eftersom den antagligen blir rätt snuskig efter ett tag.

Statspolis Nyman bar båtmössans föregångare, lägermössan, på 40-talet. Foto: Polismuseet.

I begynnelsen var lägermössan

Dagens båtmössa har utvecklats ur den så kallade lägermössan som började användas som skydd under polishjälmen i början på 40-talet. Både hjälmen och lägermössan var av militär modell.

Mössan blev poppis direkt och det kom in en motion till Polisförbundets kongress 1946 ”ang. rätt att bära lägermössa”. Motionären kunde inte förstå varför myndigheten snålade med lägermössan som på den tiden bara fick bäras när hjälm var anbefalld av polischef. Den satt ju som en smäck i alla möjliga sammanhang, tyckte han, och kunde till exempel användas vid trafikkontroller.

Med tiden lättade myndigheten på reglerna. I början av 60-talet kunde man ha på sig båtmössan vid tjänstgöring i radiobil eller polisbåt. Men vid fotpatrullering var det skärmmössa på, enligt polisen Anders Waldman i boken ”Fattig pojke rikt liv”.

Från början var det tänkt att båtmössan skulle användas av de snabba mobila enheterna: polisrytteriet, radiobilarna och piketen. Jani Pellikka, föremålsintendent vid Polismuseet, tror att det kan ha bidragit till att den blev en statussymbol som fler ville ha som standardhuvudbonad.

Han kan däremot inte säga när det blev ett ideal att ha en gammal och otvättade mössa. Före förstatligandet av polisen blev konstaplarna och deras uniformer utsatta för regelbundna inspektioner, påpekar han. Men kanske såg man mellan fingrarna med en smutsig mössa redan då, av respekt för äldre kollega.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser