Annons
Annons

Försmak på ett liv i uniform

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Foto: Per Hagström

Mäktigt och aningen surrealistiskt. Polisstudenterna i Borås fick prova uniformen redan andra veckan på utbildningen.

Mäktigt och aningen surrealistiskt. Polisstudenterna i Borås fick prova uniformen redan andra veckan på utbildningen.

Studiekamraterna Emelie och Moa kommer ut samtidigt ur omklädningsrummen, ser tvivlande på varandra och på sina egna spegelbilder. De gick in som civila studenter och kom ut som uniformerade poliser.
– Vad sjukt det här känns!

Emelie och Moa testar uniformen. Foto: Per Hagström

Vi befinner oss i beklädnadsförrådet på polisutbildningen i Borås. Längs en vägg hänger rader av polisuniformer och på hyllorna ligger skyddsvästar* och utrustningsbälten i olika storlekar.

Polisstudenterna kommer in två och två för att prova allt från sommarhandskar och pikétröjor till regnbyxor och reflexvästar. Uniformen som de kommer att få ut under termin två omfattar ett trettiotal olika artiklar. Till sin hjälp har de servicemännen Emma Carlsson och Marika Wreding de Evora. Den senare har tränat upp ett bra ögonmått för byxstorlekar visar det sig.
– Marika är vår nya byxviskare, skämtar kollegan Emma Carlsson.

Studenten Emelie har bara gått en vecka på utbildningen och tycker att det är lite surrealistiskt att plötsligt stå här i full uniform.
– Samtidigt är det bra för det blir tydligt vilken utbildning det är jag har valt och det känns rätt.

Hur tror du det kommer vara att gå runt uniformerad på gator och torg?
–  Alla ser direkt vad man jobbar med och reagerar på olika sätt. Vissa ogillar poliser, andra känner en stor tacksamhet. Oavsett vilket så väcker man känslor bara genom att ha uniformen på sig.
När Emelie och Moa är klara kommer kurskamraterna Alen och Filip in. Killarna dröjer länge vid väggen med båtmössor. Serviceman Emma Carlsson vill inte stressa på utan låter dem ta sin tid.
– Mössan ska inte vara så tajt att man blir blå i pannan, men den ska inte heller falla av direkt om man måste springa eller det blir en brottningsmatch, förklarar hon.
Studenten Alen tror att det kommer att ta ett tag att vänja sig vid uniformen för det känns lite stelt så här i början.
– Det är som första gången man hade kavaj. Men efter ett tag blir det nog som en vardagsklädsel.
Själv blir han mest nervös när han ser uniformerade poliser på stan.
– Jag sträcker på mig lite extra och bromsar direkt om jag sitter i bilen. Jag har blivit stoppad och kontrollerad flera gånger och känner mig alltid lika skyldig, fast jag inte har gjort någonting.

* Skyddsvästarna provas ut vid ett senare tillfälle. Västarnas passform har fått kritik, vilket Polistidningen har skrivit om.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser