Annons

Annons

Tillägnad ”den blå familjen”

8 april 2019, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Boken om twitterkontot YB Södermalm, som beräknas komma ut denna vecka, hör till boktipsen i Polistidningens aprilnummer, som även det kommer ut nu under vecka 15.

.

Boken om twitterkontot YB Södermalm, som beräknas komma ut denna vecka, hör till boktipsen i Polistidningens aprilnummer, som även det kommer ut nu under vecka 15.

YB Södermalm – 140 tecken ur verkligheten, av Viktor Adolphson och Hans Olov Öberg, Southside stories, april 2019.

”Medan en patrull hjälper hem en förvirrad herre så åker andra till Nacka där en guldbutik rånats. Det är tvära kast i polisverksamheten.”

Så löd YB Södermalms premiärtweet, från 2012. Viktor Adolphson, som nu rattar kontot själv, presenterar i boken ett urval av det omsusade kontots 76 300 tweets. Här blandas polisvardag, derbyn och terrordåd. Humor, kärlek och sorg.

Och reaktionerna sedan: En och samma formulering kan klassas som ett tecken på vänstersympatier – och som en vilja att skapa ett ”tredje rike”. ES

Läs mer om Viktor Adolphson här

Bortom mediebilden

Brottslighet och utsatthet i Malmö. Antologi. Redaktörer: Marie Väfors Fritz och Ardavan Khoshnood. Studentlitteratur, 2019.

Ingen har väl kunnat missa den våg av skjutningar som har plågat landets tredje stad.

Den här boken går bortom nyhetsrubrikerna och ger ett axplock av aktuell forskning kring brottsligheten i Malmö. Det handlar inte bara om skjutvapen och gäng utan också om fenomen som tiggeri, hatbrott och kvinnors väg till missbruk och kriminalitet.

Till textförfattarna hör bland andra två Ulf: polismästare Ulf Sempert, som är brottsförebyggande strateg, samt Ulf Ekelund, professor i akutsjukvård. PH

För alla rymlingar

På rymmen – jagad av mamma polis, av Jonna Kilstam och Johanna Arpiainen, Olika förlag 2019

En bilderbok på rim om hur storebror gör morgonbestyren med lillebror till ett äventyr. De går upp fast det ännu är mörkt. De skyndar sig och smyger. De sitter till och med under bordet och äter frukost. Allt för att underlätta rymning och undkomma mamma, som är polis. En rolig polis.

Boken ges ut av Olika förlag, som jobbar med att förändra normer och vill göra böcker som alla kan känna igen sig i oavsett till exempel funktionsvariationer eller etnisk tillhörighet. EE

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst