Annons
Annons

Livvakt åt Lisbeth Palme

14 juni 2019, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Foto: Mats Holmertz

Till tipsen i Polistidningens juninummer hör en bok skriven av Bengt Nilsson, före detta chef för Säpo i Kalmar.

Fotograf: Mats Holmertz

Till tipsen i Polistidningens juninummer hör en bok skriven av Bengt Nilsson, före detta chef för Säpo i Kalmar. 

Bara av en tillfällighet, I maktens skugga. av Bengt Nilsson.

Kunskaper i tyska ledde till att Bengt Nilsson, trafikpolis i Kalmar, under 1972 agerade livvakt åt Västtysklands dåvarande president, som semestrade på Öland. Bengt Nilsson anställdes senare på Säkerhetspolisen och blev med tiden chef för Säpo i Kalmar. Bland uppdragen ingick att svara för kungafamiljens säkerhet vid Solliden.

Nu, ett drygt decennium efter pensionen, ger ”hemlige Nilsson” ut en bok där han bland annat berättar om tiden som livvakt åt Lisbeth Palme, åren efter mordet på hennes make.
Eva Schoultz

Fiktion ur skitig verklighet

Flickorna som sprang, av Simon Häggström, Harper Collins Nordic.

Simon Häggström, kriminalinspektör vid människohandelsgruppen inom Noa, numer även välkänd debattör och författare, ger ut sin första roman. Han har tidigare skrivit Skuggans lag (2016) och Nattstad (2018).

De böckerna bygger på författarens egna upplevelser och möten i arbetet. I romanen, som ska bli den första i en svit, får vi följa två fiktiva poliser. Också de arbetar mot människohandel. Läsaren får också möta två flickor som rymt från ett HVB-hem till en värld full av onda avsikter.
Emma Eneström

Bygger på verkliga fall

Myndighetsutövning vid rättshaveristiskt beteende, av Niklas Gustafsson och Per Lindqvist, Gothia fortbildning 2019

Vem bör svara på frågor om allmänna handlingar? Det är en av frågorna boken Myndighetsutövning vid rättshaveristiskt beteende belyser.

Boken är skriven av Per Lindqvist, chefsåklagare och kammarchef vid Riksenheten för säkerhetsmål, och Niklas Gustafsson, verksarkivarie och dataskyddsombud på Åklagarmyndigheten.

Den bygger på verkliga fall, förklarar vilka krav som ställs på myndigheten och ger råd om situationer som kan uppstå mellan offentliganställda och personer med rättshaveristiskt beteende.
Eva Schoultz

Polishäst blev barnbokskaraktär

Isa & Minigänget – Hjältehästarna av Lotta Hylander och Kiri Østergaard Leonard, Oximedia.

Hjältehästarna är den tredje boken i serien om minishetlandsponnyn Isa och hennes flock. Den här gången får flocken en ny kompis i den pensionerade polishästen Eddie, som lär dem hur man agerar under tuffa kommenderingar.

Bokens Eddie bygger på en verklig polishäst med samma namn, som var verksam vid rytteriet i Malmö. För den oinvigda finns en ordlista i slutet av boken med hästtermer som oxer, skimmel och träns och en annan för polisiära begrepp som närsök, yttre befäl, och foxtrot.
Per Hagström

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst