Annons
Annons

Många poliser anmäler inte hot och våld

De flesta poliser utsätts någon gång för hot, våld eller annan påverkan. Men många väljer att inte anmäla när de utsätts. Det visar en ny undersökning som Polisförbundet har låtit göra.
17 oktober 2019, 00:00

I undersökningen, som har gjorts av företaget Novus, svarar 42 procent att de har utsatts för hot, våld eller annan otillbörlig påverkan det senaste året. Bland poliser i ingripandeverksamheten är siffran ännu högre: 72 procent av dem har utsatts. Det är en ökning jämfört med för två år sedan, då samma fråga ställdes. Då var siffran 68 procent.

 

Trots att så många drabbas av hot och våld så är det många som inte anmäler det. Bara ungefär var femte polis anmäler alla, eller nästan alla, incidenter. En lika stor grupp anmäler inget, eller bara en bråkdel (0 till 9 procent), av allt de utsätts för.

Det här är allvarligt, säger Patrik Danielsson, nationellt huvudskyddsombud och ledamot i Polisförbundets styrelse.

– Det är många som upplever att det inte är värt att anmäla när de själva är utsatta. De känner ofta att de inte får stöd av samhället och rättsväsendet.

Att många väljer att inte anmäla kan få allvarliga konsekvenser, enligt Patrik Danielsson.

– Jag tror att mörkertalet är enormt. Det gör att det blir svårt att jobba systematiskt med den här typen av arbetsmiljöproblem. I slutändan drabbar det den enskilde polisen, som blir utsatt.


om rapporten

  • Beställd av Polisförbundet.
  • Utförd av Novus Opinion i maj-juni 2019.
  • 2 943 webbintervjuer bland Polisförbundets medlemmar i yrkesverksam ålder, vilket motsvarar 59 procent av nettourvalet.
Läs hela undersökningen här: polisforbundet.se

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst