Annons
Annons

Poliser fick ingen varning om nervgift

En vanlig polispatrull skickades hem till en gammal dam som sade sig ha botulinum hemma – ett av världens farligaste gift. Poliserna insåg inte vidden av faran förrän de var tillbaka på stationen och googlade på giftet.
9 april 2020, 00:00
I februari i år ringde en kvinna till polisen och berättade att hon förvarade två glasburkar med gift hemma i sin lägenhet i Stockholm. Enligt kvinnan innehöll burkarna botulinum och kaliumcyanid som hon hade stulit från ett laboratorium där hon arbetade på 1940-talet. Nu var hon orolig för vad som skulle hända med burkarna när hon gick bort. Det här framgår av en tillbudsanmälan som Polismyndigheten har skickat till Arbetsmiljöverket.

DÖDLIGA GIFTER

Botulinumtoxin

Nervgift som blockerar nervimpulser och ger förlamningar i bland annat andningsmuskulaturen. Räknas som ett av de mest potenta  gifter som existerar. Det är sex miljoner gånger giftigare än skallerormsgift. Används i utspädd form under namnet Botox för att släta ut rynkor.

Kaliumcyanid

En tesked räcker för att döda en människa. Den dödliga effekten uppstår när ämnet når magsäcken där det förvandlas till vätecyanid. Vätecyanid har använts som stridsgas och för att mörda judar i nazisternas förintelseläger under namnet Zyklon B.

Källa: Wikipedia och TT.

En patrull med två poliser och en aspirant beordrades till adressen av regionledningscentralen. Uppdraget var att fotografera burkarna för att verifiera innehållet. På vägen dit fick poliserna uppgifter om att det kunde vara botulinum i en av burkarna, men de fick ingen information om hur pass giftigt detta ämne är. Enligt Folkhälsomyndigheten kan ett snapsglas rent botulinumtoxin döda hela Sveriges befolkning. 

När poliserna hade varit i lägenheten i två, tre timmar blev de kontaktade av den regionala insatsledaren som sade att de absolut inte fick röra burkarna. Nationella bombskyddet och räddningstjänstens kemexperter skickades till platsen. Det var först när poliserna kom tillbaka till polisstationen och sökte på botulinum och kaliumcyanid på nätet som de insåg hur giftiga dessa ämnen är, även vid inandning och hudkontakt. 

Ingen av poliserna kom till skada men Arbetsmiljöverket utreder händelsen som ett tillbud. I ett inspektionsmeddelande skriver myndigheten att det var en brist i kommunikationen mellan regionledningscentralen och lokalpolisområdet som gjorde att den ingripande patrullen inte förstod riskerna med gifterna. Arbetsmiljöverket kräver att Polismyndigheten tar fram en handlingsplan för att undvika liknande händelser i framtiden. 

Enligt miljöbrottsutredare Ulf Palm kommer inte burkarna analyseras för att ta reda på om de verkligen innehåller de gifter som kvinnan påstod. 

– Vi fick gå på hennes uppgifter som lät trovärdiga. De här ämnena är så vansinnigt giftiga att man helst inte vill peta i dem alls. Som tur var hade hon varit duktig och förseglat burkarna ordentligt med vax. Åklagaren beslutade om att lägga ner utredningen mot kvinnan efter några förhör. 

Vad händer med giftburkarna nu?
– De har skickats till Totalförsvarets forskningsinstitut i Umeå. Där ligger de i beslag i väntan på formellt beslut om att de ska förstöras.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst