ANNONS:

ANNONS:

 
 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 6. Den delas ut i december till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 
 

 
 

Arkiv

”Det har tagit väldigt lång tid”

Publicerad 2020-10-12

Polisens nya aktiva hörselskydd. Kontrollenhet och headset. Foto: Invisio.

Aktuellt Polisens nya aktiva hörselskydd belades med nationellt skyddsstopp i juni. Det ser ut att dröja ett tag till innan de kan rullas ut.

Det var under hösten 2019 som aktiva bullerskydd med så kallad käkbensmikrofon upphandlades av Polismyndigheten. Detta efter många och långa processer kopplade till buller i polisers arbetsmiljö.
I maj utlystes ett skyddsstopp i region Väst då skydden visat sig ha vissa brister. Så småningom kom polisens nationella huvudskyddsombud Patrik Danielsson att ersätta det regionala skyddsstoppet med ett nationellt.

En hundförare Polistidningen talade med i samband med detta tyckte skyddsstoppet var fullt rimligt. Han hade själv fått skydden men använde dem inte så mycket då han upplevde obehag och brister i hörbarheten.
– Det är en stor fara att du inte kan ropa på hjälp när det behövs, sa han då.

På Polismyndighetens it-avdelning menade man att problemen med hörselskydden kan vara kopplade till tillpassning i örat och ovana. En handlingsplan togs fram och arbetsgivaren och nationella huvudskyddsombudet var i stora delar överens. Men ännu är bullerskydden inte i bruk.

Olov Augrell.

Enligt Olov Augrell, arbetsmiljöchef inom Polisen, löper arbetet på.
– Vi har upphandlat väldigt avancerade bullerskydd. Det är väldigt viktig utrustning eftersom den både ska ge skydd mot buller och är en del av kommunikationsutrustningen.
Enligt Olov Augrell rör det sig om att utbildningen på utrustningen behöver anpassas, men även själva utrustningen i sig.
– Vi är alla olika skapta och det kan behöva göras anpassningar till individ.

Mer detaljerad än så säger Olov Augrell inte att han vill vara. Han vill heller inte gå in på hur länge till poliser som ska få utrusningen kan behöva vänta.
– Så fort som möjligt, säger han.
Men han menar också att den utrustning poliserna redan har till skydd mot buller är godkänd av Arbetsmiljöverket.
– Det här handlar ju om att vi vill ta ytterligare steg. Det viktigaste är att det blir rätt och inte att det går fort.

Patrik Danielsson

Polisens nationella huvudskyddsombud Patrik Danielsson påpekar att skyddsorganisationen har drivit frågan om polisernas utsatthet för buller i 13 år.
– Det har tagit väldigt lång tid att få fram skydd och ännu är man inte klar, det tycker jag är bedrövligt. Vi har ju inget annat mål än att kollegorna ska få de skydd de behöver och att de ska uppfylla kraven.

Patrik Danielsson säger också att Polismyndigheten, så här långt, inte gett skyddsorganisationen den insyn i processen som man varit överens om.
– Jag förutsätter att arbetsgivaren framöver följer den handlingsplan som de upprättat och att det sker i samarbete med skyddsorganisationen fullt ut.