Annons
Annons

”Det har tagit väldigt lång tid”

Polisens nya aktiva hörselskydd belades med nationellt skyddsstopp i juni. Det ser ut att dröja ett tag till innan de kan rullas ut.
12 oktober 2020, 00:00

Det var under hösten 2019 som aktiva bullerskydd med så kallad käkbensmikrofon upphandlades av Polismyndigheten. Detta efter många och långa processer kopplade till buller i polisers arbetsmiljö.
I maj utlystes ett skyddsstopp i region Väst då skydden visat sig ha vissa brister. Så småningom kom polisens nationella huvudskyddsombud Patrik Danielsson att ersätta det regionala skyddsstoppet med ett nationellt.

En hundförare Polistidningen talade med i samband med detta tyckte skyddsstoppet var fullt rimligt. Han hade själv fått skydden men använde dem inte så mycket då han upplevde obehag och brister i hörbarheten.
– Det är en stor fara att du inte kan ropa på hjälp när det behövs, sa han då.

På Polismyndighetens it-avdelning menade man att problemen med hörselskydden kan vara kopplade till tillpassning i örat och ovana. En handlingsplan togs fram och arbetsgivaren och nationella huvudskyddsombudet var i stora delar överens. Men ännu är bullerskydden inte i bruk.

olov-augrell-e1602252574645-80x105
Olov Augrell, arbetsmiljöchef inom Polisen

Enligt Olov Augrell, arbetsmiljöchef inom Polisen, löper arbetet på.
– Vi har upphandlat väldigt avancerade bullerskydd. Det är väldigt viktig utrustning eftersom den både ska ge skydd mot buller och är en del av kommunikationsutrustningen.
Enligt Olov Augrell rör det sig om att utbildningen på utrustningen behöver anpassas, men även själva utrustningen i sig.
– Vi är alla olika skapta och det kan behöva göras anpassningar till individ.

Mer detaljerad än så säger Olov Augrell inte att han vill vara. Han vill heller inte gå in på hur länge till poliser som ska få utrusningen kan behöva vänta.
– Så fort som möjligt, säger han.
Men han menar också att den utrustning poliserna redan har till skydd mot buller är godkänd av Arbetsmiljöverket.
– Det här handlar ju om att vi vill ta ytterligare steg. Det viktigaste är att det blir rätt och inte att det går fort.

IMG_20200311_145947-e1602252655834-80x100
Patrik Danielsson, Polisens nationella huvudskyddsombud

Polisens nationella huvudskyddsombud Patrik Danielsson påpekar att skyddsorganisationen har drivit frågan om polisernas utsatthet för buller i 13 år.
– Det har tagit väldigt lång tid att få fram skydd och ännu är man inte klar, det tycker jag är bedrövligt. Vi har ju inget annat mål än att kollegorna ska få de skydd de behöver och att de ska uppfylla kraven.

Patrik Danielsson säger också att Polismyndigheten, så här långt, inte gett skyddsorganisationen den insyn i processen som man varit överens om.
– Jag förutsätter att arbetsgivaren framöver följer den handlingsplan som de upprättat och att det sker i samarbete med skyddsorganisationen fullt ut.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst