Annons
Annons

Inget stopp för civila i riskmiljöer

Den polisiära skyddsorganisationen kräver att Polismyndigheten slutar använda civilanställda i riskmiljöer. Men arbetsgivaren avvisar kraven och menar att problematiken hanteras genom kontinuerliga riskbedömningar. 
5 oktober 2020, 00:00

Polistidningen har tidigare skrivit om den så kallade 6:6 a-begäran som den polisiära skyddsorganisationen i region Stockholm har gett in till arbetsgivaren. Där ställs krav på att Polismyndigheten:

  • Omedelbart slutar använda civila i riskmiljöer med påtaglig fara för hot eller våld.
  • Skapar en tydlig arbetsbeskrivning med begränsningar för civilanställda samt att denna riskbedöms.
  • Utreder vilken kompetens som krävs för vilka uppdrag inom polisen.

Nyligen gjordes en snarlik 6:6 a-begäran även i region Syd. I Stockholm har arbetsgivaren gett svar och då avvisat samtliga krav. ”Polismyndigheten kommer inte att sluta använda civila medarbetare i riskmiljöer som exempelvis receptioner, arrest- och jourmiljöer”, står det bland annat.

Arbetsgivaren hänvisar till att problematiken hanteras genom kontinuerliga riskbedömningar och att nyanställda civila får en introduktionsutbildning om hot och våld. Arbetsgivaren har också gått igenom arbetsskador och tillbud kopplade till riskmiljöer och hittat ”få fall där civila medarbetare har varit involverade i hot- och våldssituationer”.

Kravet om ”en tydlig arbetsbeskrivning med begränsningar för civilanställda” avvisas också, liksom kravet på att myndigheten ska utreda vilken kompetens som krävs för vilka uppdrag inom Polisen. Enligt arbetsgivaren hanterades dessa frågeställningar redan 2015 då en lagändring gav civilanställda utökade befogenheter, bland annat att hålla så kallade 24:8-förhör i arrest- och jourmiljö.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst