Annons

Annons

Covid-19 stoppar fortbildning

Från och med måndag ställer Polismyndigheten in all fortbildning som inte kan ske på distans. Nationella förarutbildningen tillhör dem som kan beröras. Orsaken till stoppet är den ökande spridningen av covid-19.
18 november 2020, 15:47

Mycket av fortbildningen för Polisens anställda har redan gått över till distansundervisning. Men en del utbildningar kräver fysisk närvaro och har, med vissa säkerhetsåtgärder, fortsatt trots coronapandemin. Det gäller bland annat Polisens nationella förarutbildning, PNF. Men nu kan det bli stopp även för den. Den ökande smittan i covid-19 har förändrat läget, enligt Pia Lindberg, enhetschef på Polisens HR-avdelning.
– Vi har sett hur rekommendationerna har skärpts och att regeringen begränsar allmänna sammankomster till max åtta personer. Det har gjort att vi har tagit det här beslutet nu.

Beslutet innebär att alla planerade fort- eller vidareutbildningar för anställda inom Polisen, som inte kan ske på distans eller digitalt, ställs in. Stoppet gäller från 23 november i år till 8 januari nästa år.
Kompetensenheten vid HR kan besluta om undantag för utbildningar som har kritisk påverkan ”på verksamhetens förmåga att upprätthålla sitt grunduppdrag på kort sikt”.
– Vi har bett regionerna att se över om de vill göra undantag och i så fall inkomma med det. Men vi kommer att vara väldigt restriktiva med undantag, säger Pia Lindberg.

I myndighetens beslut finns ett generellt undantag för de utbildningsinsatser som är obligatoriska för att bli godkänd under aspirantterminen. Dessa ska genomföras.

Nationella huvudskyddsombudet Patrik Danielsson kommenterar myndighetens beslut så här i ett mejl till Polistidningen:
”Jag är mycket nöjd med att arbetsgivaren, efter vår begäran, har prövat och tagit ställning till att stoppa utbildningar med fysisk närvaro/moment. Nu har vi att i samverkan komma överens om eventuella undantag och hur de utbildningarna ska kunna genomföras på ett så säkert sätt som möjligt.”

Stoppet för fortbildning kan komma att förlängas efter den 8 januari, enligt Pia Lindberg.
– Ingen kan säga något om hur länge det här kommer att hålla i sig.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst