Annons
Annons

Polisen vill rekrytera hanterare utifrån

Polisregion Bergslagen planerar att nyanställa icke-poliser för att sedan utbilda dem till spanare, hanterare och trafikpoliser. Planerna får kritik av Polisförbundet.
2 november 2020, 00:00

Polismyndigheten håller på att utvidga det så kallade ”externa spåret” i den funktionsinriktade utbildningen till polis. Tidigare har personer med militär bakgrund haft möjlighet att skola om sig till poliser inom bombskyddet eller nationella insatsstyrkan. Nu utvidgas det externa spåret till nya funktioner med utbildningsstart i juni nästa år. Det är respektive polisregion och Noa som bestämmer vilka funktioner de vill prioritera.

Niclas Hallgren. Foto: Polisen.
Niclas Hallgren, biträdande regionpolischef

I region Bergslagen tänker man testa ett externt spår till funktionerna spanare, hanterare och trafikpolis.
– Vi har tittat på var vi har svårt med kompetensförsörjningen. Sedan har vi bedömt vilka funktioner som vi kan förvänta oss att hitta kvalificerade sökande till. Till slut landade vi i hanterare, span och trafikpolis, säger Niclas Hallgren, biträdande regionpolischef.

Vad är det för personer utanför Polisen som har rätt erfarenhet för att bli spanare eller hanterare?
– Vi tänker oss att de finns hos andra näraliggande myndigheter. Det låter som att vi tänker sno andras medarbetare. Men det handlar om att hitta personer, hos alltifrån Försvarsmakten till Tullen, som jobbar med verksamhet som ligger relativt nära vår och som har färdigheter som är en fördel när det gäller att kliva in i de här uppdragen.

Polisförbundets nationella huvudskyddsombud, Patrik Danielsson. Foto: Emma Eneström
Patrik Danielsson, Polisförbundets nationella huvudskyddsombud

Polisförbundets nationella huvudskyddsombud Patrik Danielsson är skeptisk till planerna.
– Framförallt när det gäller spanare och hanterare ställer jag mig mycket tveksam till att myndigheten ska gå ut och direktrekrytera externa rakt in i de här funktionerna. Det är funktioner som kräver enormt stor erfarenhet från polisyrket.

Vilken typ av erfarenhet?
– Erfarenhet av att jobba som polis i yttre tjänst i miljöer där du möter tungt kriminella personer. Jobbar du som spanare och hanterare så jobbar du ofta ensam, och med tanke på vilka du möter behöver du erfarenhet, kunskap och ett väldigt gott omdöme när det gäller säkerhetstänk.

Funktionsutbildning för externa

Kurserna motsvarar i allt väsentligt samma ämnesinnehåll som det vanliga polisprogrammet och leder till samma examen.

Tanken är alltså inte att den som funktionsutbildas till spanare ska ha särskilda kurser i spaningsteknik eller att den som ska bli trafikpolis får plugga extra på trafikregler. Den typen av specialistkunskap förväntas studenterna ha med sig från tidigare arbeten.

Källa: Polismyndigheten

Polismyndighetens Niclas Hallgren svarar så här på den kritiken:
– Jag tror kanske inte att de här personerna kan gå in i spaningsrollen från dag ett efter utbildningen, utan det behövs en viss inkörning. Samtidigt har jag själv kollegor som i princip direkt efter den vanliga polisutbildningen klev över till att bli spanare både på Säpo och inom grova brott. Så det beror ju på vilken kompetens och personlig lämplighet individen har.

Tänker du likadant när det gäller hanterare?
– Ja, och när det gäller trafikpoliser. Trafiken är en av de farligaste miljöer vi rör oss i. Så det handlar inte om att lyfta in någon orustad i en farlig situation. Vi måste alltid göra en riskbedömning både generellt och utifrån individens förmåga.

Det externa spåret innebär att Polisen anställer en person för att sedan ge den en komprimerad och betald variant av polisutbildningen. Det externa spåret ska vara ett komplement till den interna nomineringen av redan anställda civila som går utbildningen för att få polismans befogenheter i sina befintliga funktioner, till exempel som utredare.
För att vara aktuell för det externa spåret måste den sökande bland annat ha läst 120 högskolepoäng inom relevanta områden och ha relevant erfarenhet för den tänkta funktionen. Man måste också klara samma tester som de sökande till den vanliga polisutbildningen.

Nationella huvudskyddsombudet Patrik Danielsson tycker att Polismyndigheten först borde uttömma möjligheten att hitta personer internt bland redan anställda poliser.
– Det finns säkerligen många färdiga poliser som är intresserade av de här funktionerna och som inte ges möjlighet att söka.
Niclas Hallgren poängterar att det externa spåret är ett komplement.
– Region Bergslagen har 16 platser på den funktionsinriktade utbildningen som börjar i juni nästa år. Den huvudsakliga vägen till de här olika funktionerna kommer att fortsätta vara genom ordinarie kompetensförsörjningssystem. Vi kommer att växa när det gäller spaning, hanterare och trafikpoliser så vi stänger absolut inte vägen till de här funktionerna för våra nuvarande poliser.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst