Annons
Annons

Större möjligheter att ta hjälp från Norge

Från den första december har Sverige möjlighet att ta hjälp av norska poliser vid insatser.
13 november 2020, 15:24

För några dagar sedan slöt Norge avtal med EU som innebär att de kan använda sig av det så kallade Prümrådsbeslutet. Det innebär att norska poliser vid behov kommer att kunna samarbeta med svensk polis innanför Sveriges gränser.

Tidigare har det varit möjligt med Danmark och Finland, men inte Norge. Detta då de inte är med i EU.
– Tidigare har de kunnat hjälpa till inom ramen för den nordiska polisöverenskommelsen, men då varit begränsade till att låna ut viss utrustning och speciella kompetenser. Nu kommer de att kunna arbeta uniformerat, ha med sig vapen och använda sig av myndighetsutövning, säger Mikael Uppman som jobbar med operativt internationellt polisiärt samarbete på Noa sedan 2008.

Han vill dock förtydliga att det inte handlar om att täcka upp för bristande bemanning, utan överenskommelsen kan användas vid särskilda insatser.

Just nu är de gränsöverskridande polissamarbetena ytterst begränsade på grund av corona, men när pandemin har lagt sig tror han att samarbetet med Norge kan få stor betydelse.
– Främst tänker vi kanske på insatser i gränsområdena mellan Norge och Sverige, säger Mikael Uppman.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst