ANNONS:

ANNONS:

 
 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 6. Den delas ut i december till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Bilden är från en lavinövning i Bydalen 2017 där norsk polis deltog. Från första december kan Sverige få hjälp av noska poliser vid vissa insatser. Foto: Emma Eneström

Större möjligheter att ta hjälp från Norge

Publicerad 2020-11-13

Aktuellt Från den första december har Sverige möjlighet att ta hjälp av norska poliser vid insatser.

För några dagar sedan slöt Norge avtal med EU som innebär att de kan använda sig av det så kallade Prümrådsbeslutet. Det innebär att norska poliser vid behov kommer att kunna samarbeta med svensk polis innanför Sveriges gränser.

Tidigare har det varit möjligt med Danmark och Finland, men inte Norge. Detta då de inte är med i EU.
– Tidigare har de kunnat hjälpa till inom ramen för den nordiska polisöverenskommelsen, men då varit begränsade till att låna ut viss utrustning och speciella kompetenser. Nu kommer de att kunna arbeta uniformerat, ha med sig vapen och använda sig av myndighetsutövning, säger Mikael Uppman som jobbar med operativt internationellt polisiärt samarbete på Noa sedan 2008.

Han vill dock förtydliga att det inte handlar om att täcka upp för bristande bemanning, utan överenskommelsen kan användas vid särskilda insatser.

Just nu är de gränsöverskridande polissamarbetena ytterst begränsade på grund av corona, men när pandemin har lagt sig tror han att samarbetet med Norge kan få stor betydelse.
– Främst tänker vi kanske på insatser i gränsområdena mellan Norge och Sverige, säger Mikael Uppman.