ANNONS:

ANNONS:

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 1. Den delas ut i februari till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 
 
 

 
 

Arkiv

Poliser kan få rätt till andningsskydd

Publicerad 2021-02-23

Andningsskydd. Foto: Pixabay.

Aktuellt Poliser som riskerar att utsättas för coronavirus ska erbjudas alternativ till skyddsmask 90. Det kravet överväger Arbetsmiljöverket att ställa på Polismyndigheten.

Beslutet är inte fattat ännu, men Arbetsmiljöverket har skickat ett utkast till Polismyndigheten för att få in synpunkter på de tänkta kraven. Enligt uppgifter till Polistidningen handlar det om att poliser i yttre tjänst och arrestantvakter ska få tillgång till visir och andningsskydd klass FFP2/FFP3 för att kunna skydda sig mot coronavirus. Det kommande beslutet gäller Polisen i region Väst och ärendet inleddes efter en begäran från det samordnande huvudskyddsombudet i regionen.

Polismyndigheten har tidigare rekommenderat poliser i yttre tjänst att använda skyddsmask 90 i situationer där det inte går att hålla tillräckligt avstånd till tredje man. Men Arbetsmiljöverket pekar på att det finns risker med skyddsmasken. Till exempel kan arbetstagare drabbas av vätskebrist och värmekollaps om de bär skyddsmask 90 under lång tid, samt huvudvärk eller allergiska reaktioner mot gummit i masken.

Arbetsmiljöverket är särskilt kritiskt mot Polismyndighetens rekommendation att använda skyddsmask 90 vid bilkörning när det finns risk för smitta. Enligt Arbetsmiljöverket är det olämpligt eftersom masken begränsar synfältet hos föraren. Man slår också ner på att Polismyndigheten inte har följt upp hur skyddsmask 90 används och fungerar i de olika arbetsmoment där masken rekommenderas.
Polismyndigheten ska yttra sig över utkastet till föreläggande senast 11 mars. Polistidningen har skrivit om ärendet tidigare, se här.