Annons
Annons

”De var tagna av händelsen”

Stödsamtal med den ingripande patrullen i Vetlanda har hållits. Dagen efter dådet är fler poliser på plats.
4 mars 2021, 13:50

14.54 i går fick polisens regionledningscentral flera samtal. En person attackerade människor på fem platser i centrala Vetlanda med ett tillhygge. 15.13 grips en misstänkt person, och en polis avlossar i samband med det sitt vapen.

Huvudskyddsombudet i lokalpolisområdet, Christian Bjerne, blev snart inringd av chefen, satte sig i bilen och åkte in.

– Vi inväntade att patrullen som utfört gripandet skulle återvända till stationen. Då fick jag tillsammans med en gruppchef chans att samtala med dem. Vi försökte få dem att varva ner, kliva in i en trygghetsbubbla och berätta vad de upplevt och känt, och hur de mådde.

Och hur mådde de?
– De var tagna av händelsen. Det är en oerhört speciell situation som symboliserar komplexiteten i att vara polis. Ganska snabbt tänker jag på hur viktigt det är att utbilda och underhållsutbilda poliser i yttre tjänst. Det är med största sannolikhet en patrull i ett lokalpolisområde som gör ingripanden i en sån här situation, inte insatsstyrkan.

Skulle inblandade poliser behöva vidare hjälp erbjuds möjlighet att prata med psykolog.

 

Att polisen avlossade ett skott utreds nu av åklagare vid särskilda åklagarkammaren. Christian Bjerne har varit med som stöd under förhören, men vill inte kommentera det mer.

– Inte mer än att det är ett konstaterande att han kände sig nödgad att skjuta verkanseld i samband med ingripandet.

I dag har polisen ökad närvaro i Vetlanda i trygghetsskapande syfte.

Fotnot: Informationen i denna artikel är från 4/3 kl 13.45.


FÖRSÖK TILL MORD

Antalet skadade är sju. Utöver dem är även den misstänkte gärningspersonen skadad från gripandet. Läget är stabilt för alla åtta.

Den misstänkte mannen i 20-årsåldern har anhållits misstänkt för försök till mord.

Ärendet utreds inte som ett terrorbrott. Den typen av brottsrubricering utreds av Säpo och åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst