Annons
Annons

Så kan polistillväxten fördelas

När kåren växer fram till 2025 får region Öst ett relativt stort tillskott av poliser, medan de nationella avdelningarna knappt ökar alls. Det framgår av ett förslag till hur tillväxten ska fördelas inom Polismyndigheten.
26 maj 2021, 09:49

Det är fortfarande en öppen fråga om Polismyndigheten kommer att nå målet om 26.200 poliser i januari 2025. Det kräver att man ökar med drygt 5.000 poliser de kommande fyra åren. Polismyndigheten har i vilket fall som helst tagit fram en plan för hur de tänkta rekryteringarna ska fördelas inom myndigheten. Det är än så länge bara ett förslag. Slutligt beslut kommer att fattas av rikspolischefen.

Storstadsregionerna Stockholm, Väst och Syd får de största tillskotten i antal räknat. Men i procent tillhör Stockholm och Väst de regioner som ökar minst. Den största procentuella ökningen står region Öst för. Och det finns en tanke med det, enligt Oscar Lundin, analytiker på HR-avdelningen.
– Om man tittar på andelen poliser och civila i olika regioner så har region Öst historiskt varit en region med en låg andel poliser i förhållande till den totala personalstyrkan. Därför får de lite fler poliser framöver för att jämna ut andelarna.

Den del av polisen som får den minsta tilldelningen av nya poliser är de nationella avdelningarna. Inte ens 100 stycken, enligt förslaget. Nationella avdelningarna jobbar myndighetsövergripande med strategisk styrning och stöd. Exempel på sådana avdelningar är rättsavdelningen, HR-avdelningen och Nationella operativa avdelningen, Noa. 
– Hela intentionen med polissatsningen är ju att stärka den lokala närvaron och fler poliser närmre medborgarna. Det har uttryckts både från Polismyndigheten och regeringen. Förväntningarna är att den absolut största delen av ökningen ska ske så långt ut i lokalpolisområdena som möjligt, säger Oscar Lundin.   

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst