Annons

Annons

Irma ska hjälpa Sofie att bli en bättre ledare

Att bli lyssnad på, på lika villkor. Det är något av det Sofie Berg vill få verktyg till. Hon är en av två kvinnor med fackligt förtroendeuppdrag i Polisförbundet som antagits till mentorprogrammet Irma 34.
7 juni 2021, 13:33

Hon beskriver att hon alltid har varit en engagerad person. Att hon lyfte saker på arbetsplatsen och vågade prata gjorde att hon fick frågan, och sa ja till att bli personalombud 2013.
– Jag vill vara med och påverka det man kan.

Sofie Berg är i grunden IGV-polis. I dag jobbar hon fackligt på heltid och utgår från Ljungby. Sedan 2018 sitter hon i regionstyrelsen för Syd med ansvar för bemanning och rekrytering. Sedan 2019 är hon också sekreterare med ansvar för medlemsservice och kommunikation. Och nu ska hon börja ledarskaps- och mentorprogrammet Irma 34, som vänder sig till kvinnor som är eller vill bli ledare i idéburna organisationer. Det kör igång i juni med en intervju och matchning med en mentor. Sen är det nio utbildningstillfällen och mellan dem kontakt med mentorn.
– Det handlar mycket om att få utvecklas som individ, för organisationen och myndigheten.

Ett mentorprogram bara för kvinnor tycker hon fyller en viktig funktion. Dels för att man som förtroendevald i sig kan känna sig ensam på en mindre arbetsplats. Dels för att den känslan förstärks som kvinna.
– De forum vi möter arbetsgivaren i är mansdominerade. Känslan är att det är svårt att vara kvinna i en del situationer.

Hur då?
– Det är svårt att sätta ord på, det är så himla olika vilka man möter. Men att det är övervägande män i de olika forumen tycker jag gör det svårare när det är något man vill säga. Det har varit saker man tagit upp och inte fått gehör för, men när det lyfts av en man har det tagits emot på ett annat vis.

Hon säger att hon inte upplever samma problematik inom Polisförbundet, och hänvisar till att i de styrelser hon sitter i är könsfördelningen jämn.

Är jämn könsfördelning en garant för jämställdhet?
– En jämn fördelning rent numerärt avspeglar sig i hur jämställt det blir i stort, på så sätt att man får ansvarsområden och fördelning av tid att prata.

Vad hoppas du Irma ska ge dig?
– Värdefulla verktyg och utveckling. Insikter. Trygghet och utbyte av erfarenheter. Perspektiv och idéer på hur man gör i andra idéburna organisationer. Just att få en mentor helt utanför myndigheten tror jag är nyttigt.

Nämn en konkret situation du vill få verktyg att hantera?
– Hur man ska få kraft att framföra olika saker och kunna bli lyssnad på, på samma sätt. Allt ifrån på det lilla mötet på arbetsplatsen till när man sitter i ledningsmöten och arbetsgrupper och även förhandlingar.


Irma 34

Varje år utser Polisförbundet minst två fackligt förtroendevalda att delta i Irma 34 Ledarskaps- och mentorsprogram för kvinnor. Man kan söka en gång per år och ett av kraven är att man haft ett förtroendeuppdrag i minst två år.

Det är 34:e omgången programmet genomförs.

Det arrangeras av Ledarinstitutet. Institutet har ägts av olika organisationer, men i dag drivs det av Lärarförbundet.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst