Annons

Annons

Skildrar samhället via brotten

Att bli polis och livvakt drömde Lars Erik Holländer om redan som barn. Men att skriva böcker hade han inte en tanke på innan intresset för kriminalhistoria behövde ta vägen någonstans.
22 oktober 2021, 09:30

– Det är också någonting som man inte läser om i skolan. En kunskapslucka, säger han.

Sagt och gjort skrev han, medan han fortfarande var yrkesverksam inom Säkerhetspolisen, boken med titeln Halshuggning – från bödelns bila till Kriminalvårdens elektroniska fotboja. Den kom ut 2017.

Den skildrar, genom att lyfta ett antal händelser och personer, hur brottslingar straffats genom tiderna. Och vad det har att säga om samhällsutvecklingen. Men den ger också en bild av människorna runt de inte sällan spektakulära brotten. Både de dömda och deras offer.

Jag fick lova att inte gå någon skrivarkurs.

Lars-Erik Holländer berättar att förlaget sedan ville ha en bok till. Och även om det inte var den numer pensionerade polisens tanke så visade det sig att han bar på en till. En om kidnappningar.

IMG_20210824_201735
Kidnappning: Frihet är själens syre

Carlsson Bokförlag, 2021

– Och jag fick lova att inte gå någon skrivarkurs.
Han berättar att en kollega en gång sagt att det är som att höra hans röst när man läser honom.
 – Att jag skriver som jag pratar och att jag var den sista han ville ha med sig i sovrummet på kvällen, säger Lars-Erik Holländer och skrattar.

Och kanske är den andra boken, Kidnappning, Frihet är själens syre, ännu mer präglad av Lars-Eriks engagerade berättarstil. En stil som inte följer några regler om renodling och dödande av darlings. Den är fullproppad av detaljer och anekdoter.

Det gäller ibland för läsaren att hålla i hatten och hänga med när associationerna drar iväg. Gör man det kan man allt som oftast vänta sig ett nytt perspektiv, en lärdom eller en oväntad detalj i resonemangets ände.


LARS-­ERIK  HOLLÄNDER

Började polisutbildningen 1975 och arbetade i 44 år som polis, varav 35 år på Säpo där han också varit livvakt. Har bland annat skyddat kungen, vilket var en barndomsdröm för honom. Nu är han pensionär.

Förutom författarskapet har han ideella engagemang för barn och unga.

Han har också ett intresse för bilar och äger en RollsRoyce från 1961 och en Volvo PV från 1947.

Delar av boken utspelar sig mer eller mindre bokstavligt på LarsEriks hemmaplan. Då snarare i det privata än i hans eget yrkesliv. Som kapitlet om den förhindrade kidnappningen av politikern Anna-Greta Leijon. Där spelade både hans far, också han var polis, och farbror, granne till det tilltänkta offret, centrala roller. Författaren har också intervjuat och kommit nära personer som överlevt kidnappning.

Som Johan Gustavsson, som satt kidnappad i Mali i 2039 dagar. Och skytteikonen Ragnar Skanåker som kidnappades i Kongo på 60-talet. Andra delar bygger på händelser betraktade från betydligt större avstånd. Som kidnappningarna och i förlängningen morden på flickor i Belgien på 90-talet. Eller i kapitlet om organstölder.

I det senare har Lars-Erik hittat vidare till sin nästa bok. Men nu låter det som att han delvis är på väg bort från det kriminalhistoriska perspektivet. Det kommer att handla mycket om människorna som behöver, som får och som ger sina organ. Bland annat har Lars-Erik Holländer intervjuat personer som fått och som donerat om livet före och efter. Men att helt släppa polisperspektivet kommer han inte att göra. Lars-Erik berättar att ungefär en tiondel av alla organdonationer i världen görs med stulna organ.
– Det är ett enormt globalt problem, säger han.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst