Annons
Annons

”Det har varit en fruktansvärd period”

Det har varit en tung månad för de poliser som arbetar på personskyddet i region syd sedan två kollegor och deras skyddsperson omkom i en olycka 3 oktober. Men livvakternas chef, Stefan Sintéus, är inte orolig för gruppens framtid.
5 november 2021, 11:45

Stefan Sintéus, chef för utredningsenheten i polisregion syd, vill inte säga någonting om de två förundersökningar som pågår i ärendet. Den ena avser själva trafikolyckan och sköts av avdelningen för särskilda utredningar, då det var en av livvakterna som körde bilen. Det är den som ska svara på om det har begåtts något misstag bakom ratten eller om någon annan faktor varit avgörande för kollisionen.

Stefan Sintéus. Foto: Merima Lulic.
Stefan Sintéus, chef utredningsenheten region syd.

Foto: Merima Lulic.

Den andra utredningen är en mordutredning som genomförs av Noa och avser att utreda om det kommit någon påverkan utifrån som orsakat olyckan. Kring båda råder stark förundersökningssekretess.
– Åklagaren vill inte att vi på något sätt uttalar oss.

Det gör att även Arbetsmiljöverket, som är inblandade i att reda ut om det förelegat några arbetsmiljömässiga problem bakom händelsen, måste vänta med att offentliggöra sina eventuella utlåtanden. Samma gäller Trafikverket.

När de pratar om David och Andreas så gör de det med en oerhörd stolthet över det arbete de genomfört.

Hur mår de andra livvakterna?
– Det är en pågående sorgeprocess och jag har i princip haft kontakt med både dem och anhöriga så gott som varje dag sedan händelsen.

Stefan Sintéus menar att krisarbetet har fungerat mycket bra både i det akuta skedet och efteråt.
– När de pratar om David och Andreas så gör de det med en oerhörd stolthet över det arbete de genomfört. De har haft en svår uppgift och mött svåra situationer under åren och levde hela tiden med en hotbild.

Både Andreas och David hade jobbat med Lars Vilks i många år, Andreas ända från starten. De var omtyckta personer som många utöver personskyddsgruppen kände och tyckte om, menar Stefan Sintéus.

Det finns andra personer som behöver skyddas på de här premisserna, med koppling till demokrati och yttrandefrihet.

Så vad händer då med gruppen när Lars Vilks är avliden? En viktig del i att bearbeta en traumatisk händelse är ju för många poliser att återgå till det normala och få jobba. Här är jobbet borta.
– Det pågår en diskussion om förmågebehovet. Vilks har hela tiden kunnat avsäga sig skyddet eller så. Men de här personerna har hela tiden också haft andra uppdrag. Det finns andra personer som behöver skyddas på de här premisserna, med koppling till demokrati och yttrandefrihet. Åklagare till exempel. Jag har själv varit i behov av den här typen av skydd som ju inte Säpo jobbar med.

Stefan Sintéus menar också att livvakterna är riktiga kämpar och rationella personer som själva är med i den diskussionen.
– Jag är inte orolig för deras framtid, säger han.

Hur ser ni på att deras förnamn och även foton har publicerats via sociala medier? Finns det någon risk kring det bedömer du?
– Som myndighetsföreträdare skulle jag aldrig gå ut med några personuppgifter. De anhöriga har ju godkänt det här men jag kommer inte göra mer än att nämna deras förnamn. Men så hade det varit oavsett. Vi har inte gjort bedömningen att det här innebär någon särskild risk.

Hur mår du själv, som ansvarig chef i allt detta?
– Det har ju såklart varit en fruktansvärd period med personal som är i sorg och daglig kontakt med drabbade anhöriga. Men är det någonting vi verkligen ska vara stolta över är det hur krishanteringen har fungerat.

Han menar att det alltid är en utmaning att som chef hantera personal i sorg, men att hans filosofi har varit att vara närvarande och prata mycket med livvakterna om det som har hänt.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst