Annons
Annons

Heja osexig samverkan

Om ni träffar en kriminell som är motiverad att hoppa av, men socialtjänsten inte möter upp med stöd och insatser? Leder drivet till något då? Maria Ekroth är polis och jobbar med avhoppare i Farsta. För henne funkar samarbetet med socialtjänsten bra. Men hon vittnar om kollegor som sliter sitt hår för att de inte får med sig socialen och måste börja med att lägga tid och energi i den änden. Här kan du läsa om Maria och jobbet med att få kriminella att lämna.

Frustrationen över att samverkan brister kan man se hos poliser på flera andra fronter i samhället. Jag tänker på polisen som på tv4-nyheterna berättar om att självmordsbenägna personer han kör till psyket bara timmar efter skrivs ut och försöker ta sitt liv igen. Så får han köra in igen.

Jag fick anledning att googla ordet symtombehandling – när man behandlar en sjukdoms symtom i stället för orsaker.

Detta med samverkan mellan olika aktörer i samhällsmaskineriet. Att det behövs är varken nytt eller rocket science. Ändå är det rätt tyst om det. Eller kanske just därför. För att det är ganska osexigt och långsiktigt, men egentligen alldeles givet.

Intrycket när jag lyssnar på den ofta högröstade debatten som pågår mellan politiker och egentligen i hela samhället är att Polisen, och enkom Polisen, kan lösa problemen med kriminaliteten. I ivern att vilja att Polisen ska ställa allt till rätta tycker jag ibland att helheten går förlorad. Att man missar att kedjan innan något eller någon blivit ett ärende för Polisen är lång. Att kedjan kan ha brustit i ett mycket tidigare skede. Och vem tar vid när jag lämnar över kedjan?

Jag fick anledning att googla ordet symtombehandling – när man behandlar en sjukdoms symtom i stället för orsaker. Det behövs ju. Ibland för att lindra smärta, ibland för att göra det lite ljusare i själen och klarare i tankarna. Så att man får kraft att behandla orsakerna till symptomen.

Fler poliser behövs. Men också starkare socialtjänst, skola, psykiatri, lokalsamhälle, föreningar, föräldrar. Mer av samverkan och samsyn mellan alla spelare. Och mer av att polisen får lägga sin tid på det de är utbildade för att påverka.

Det går att laga kedjor som går sönder, men gärna innan de olika delarna kommit bort. Alla delar är viktiga var för sig. Beroende av varandra.

Ämnen i artikeln

Detta är Redaktörens rader. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst