Annons
Annons

Poliser får sitta i Camp Swedens styrelse

Två ingripandepoliser i region Nord får grönt ljus för att sitta i supporterföreningen Camp Swedens styrelse. Risken för förtroendeskador är liten, anser Arbetsdomstolen och upphäver Polismyndighetens beslut att förbjuda bisysslan.
31 mars 2022, 14:35

Det finns visserligen kopplingar mellan Camp Sweden och Polisens verksamhet, enligt Arbetsdomstolen. Supporterföreningen söker ibland tillstånd hos Polisen för sina samlingar och det händer att poliser är på plats vid samlingarna för att övervaka ordningen. Samtidigt sker inget av detta i region Nord där de två poliserna är verksamma. Av det skälet ser Arbetsdomstolen ingen större risk för att allmänhetens förtroende för Polismyndigheten ska skadas av att de två poliserna sitter i Camp Swedens styrelse. Enligt domen är det också ostridigt att föreningen är ”seriös och fredlig” och inte är kopplad till ordningsstörningar. 


Blågul supporterförening

Camp Sweden är en supporterförening för de svenska landslagen i fotboll. Föreningens mål är att stötta landslagen vid både hemma- och bortamatcher. Föreningen ska bland annat vara ett forum för landslagens supportrar, höja stämningen vid matcherna, arrangera samlingar före matcherna och jobba för en positiv supporterkultur.

Källa: Arbetsdomstolens dom

Som Polistidningen har rapporterat tidigare såg arbetsgivaren däremot risker med polisernas styrelseuppdrag. Det kunde rubba allmänhetens förtroende för poliserna, deras kollegor och myndigheten. Därför förbjöd arbetsgivaren bisysslan och motiverade det bland annat så här: ”Du kan till exempel ställas inför en situation där du som polis förväntas agera och ingripa mot supportrar från föreningen som inte sköter sig, samtidigt som du i din roll som styrelseledamot kan förväntas företräda samma supportrar i ditt föreningsuppdrag”. 

Men Arbetsdomstolen bedömer alltså riskerna som små och kan rent av se fördelar med polisernas engagemang i föreningen: ”Det får anses finnas ett visst samhällsintresse av att ansvarsfulla personer, såsom poliserna, ideellt och på grund av eget intresse engagerar sig aktivt i föreningen, som bl.a. jobbar för en positiv supporterkultur”, står det i domen. 

Sammantaget bedömer Arbetsdomstolen att polisernas bisysslor är tillåtna eftersom risken för förtroendeskada är liten. Domstolen upphäver arbetsgivarens beslut att förbjuda bisysslorna. 

Av domen framgår också att staten ska ersätta Polisförbundet för rättegångskostnader på drygt 95.ooo kronor. 

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst