Annons
Annons

Radioinslag om Polis-Lena fälls för osaklighet

Idrepolisen Lena Nilsson reagerade på hur hennes och Polisens jobb mot tjuvskjutning av renar framställdes i ett inslag i Sameradion. En privatperson anmälde inslaget och nu fälls det. Upprinnelsen var ett reportage i Polistidningen.
1 mars 2022, 14:55

Sameradions inslag handlade om ett uttalande Lena Nilsson gjort i ett reportage i Polistidningen. Det var citatet ”Det tjuvskjuts en del ren, men det är inga hatbrott. Det är för att ätas”, som hade väckt reaktioner bland deras lyssnare. Detta sa hon i Polistidningen i samband med ett resonemang om att hon tycker att osämjan mellan samer och andra invånare är nästintill obefintlig i Idre.

I Sameradions inslag om uttalandet intervjuades Lena Nilsson och Marcus Rensberg, ordförande för sameby Ruvhten Sijte. I en fråga till ordföranden sa reportern:

”Sedan Lena Nilsson började som polis i Idre år 2000 har de lyckats få tre domar för tjuvskjutningar av renar. När jag frågar Marcus Rensberg i Ruvhten Sijte om han tror att den låga uppklarningsprocenten på tjuvskjutna renar hänger ihop med vissa polisers attityd till den här typen av brott svarar han så här.”

En privatperson anmälde inslaget till granskningsnämnden för radio och tv. Anmälaren var kritisk till att reportern inte redovisade vad uppklarningsprocenten på tjuvskjutna renar låg på, och att man därmed inte kan konstatera att den är låg. Den som anmälde menar att statistik från Polisen visar att uppklarningsprocenten är 37,5 procent, vilket är högt i jämförelse med andra brott. Anmälaren reagerade också på att radion intervjuade en ordförande för en helt annan sameby än Idres, där Lena Nilsson jobbar.

Sameradion menar å sin sida att reporterns benämning av uppklarningsprocenten som låg inte syftade till uppklarningsprocenten i Idre, utan avsåg den övergripande debatten om att tjuvskjutningar och stölder av ren sällan leder till fällande dom och att misstänkta brott ibland inte anmäls på grund av att man upplever att det inte leder någonvart. Man framför också att denna fråga är något Sameradion frekvent rapporterat om.


Granskningsnämnden för radio och tv (GRN)

Till Granskningsnämnden för radio och tv kan man som mediekonsument anmäla ett radio- eller tv-inslag. Nämnden prövar om innehållet i sändningen följer de regler som finns i sändningstillstånden och radio- och tv-lagen.

Nämnden tar dock inte upp alla anmälningar, utan bara de som är mer komplicerade eller principiellt viktiga.

GRN ligger under Myndigheten för press, radio och tv.

Källa: Myndigheten för press, radio och tv

Nu har granskningsnämnden tagit ställning till anmälan och beslutat att Sameradions inslag fälls. Enligt nämnden strider det mot kravet på saklighet. Man menar att det framställdes som att uppklarningsprocenten gällande brottet tjuvskjutning av renar i Idre var låg, men att man inte har visat grund för uppgiften. Man menar också att reporterns problematiserande och fråga om polisers attityd gällande tjuvskjutning av renar var värderande, dock inget som strider mot kravet på opartiskhet. Inte heller Sameradions val av intervjuperson strider mot det kravet då kanalen har frihet att bestämma vilka som ska vara med.

Föreläggandet blir att Sveriges Radio ”ska på lämpligt sätt offentliggöra nämndens beslut”. Sameradion är en egen kanal under Sveriges Radio.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst