Annons
Annons

Socialdemokraterna: Det är ett idiotiskt förslag

Replik
Morgan Johansson. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Morgan Johansson, justitie- och inrikesminister (S)

Replik på: Särskild händelse – hedervärt felbeslut

Det är självklart mycket angeläget att de väntetider som i dagsläget råder för passutfärdande kortas. Det är många medborgare som inte har förnyat sitt pass under pandemin, vilket genererat en stor passkuld. När restriktionerna släpptes i februari sammanföll det i tid med ordinarie högsäsong i passutfärdandeverksamheten.

Situationen just denna vår är emellertid inte unik för Sverige. Vi ser samma problem i Norge och Finland.

Nu gör Polisen sitt yttersta för att klara det serviceuppdrag som myndigheten har. Kraftigt utökade öppettider, tillskott av många civila passhandläggare, snabbspår för utbildning och anpassning av bokningssystemet för att förhindra missbruk är några exempel i en lång rad åtgärder. Man räknar med att successivt kunna fördubbla antalet passärenden per månad från cirka 200.000 till 400.000. Automatiska robotbokningar har stoppats och snart kommer det att krävas bank-id för att boka tid.

Sverigedemokraterna tycker nu att regeringen ska gå in och ta personal från Migrationsverket och placera dem i passexpeditionerna.

Det är ett idiotiskt förslag. Det verkar ha gått SD förbi att det just nu rasar ett krig i Europa och att miljontals människor är på flykt. Även om Sverige inte tar emot flest denna gång, så kommer många flyktingar också till vårt land – över 20.000 hittills, varav nästan 90 procent kvinnor och barn.

Att i detta läge ta personal från Migrationsverket skulle få förödande konsekvenser.

Regeringen följer frågan noga, och har en löpande dialog med Polismyndigheten om de åtgärder som vidtas. Jag kan försäkra att Polisen gör allt man kan för att lösa situationen. 

Morgan Johansson, justitie- och inrikesminister (S)

Ämnen i artikeln

Detta är en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst