Annons

Annons

Vi bidrar redan till produktionen

Jag är en av dom ”drabbade” som är kommenderad till passproduktionen. Jag som många andra tycker såklart inte det är en rolig arbetsuppgift att få som ny och hungrig polis. Det var inte därför jag blev polis. Jag har full förståelse för att uppgiften att utfärda pass ligger på Polismyndigheten och att vi alla måste hjälpas åt och hantera den situation som uppstått.

Det som i stället retar mig betydligt mer än själva arbetsuppgiften, och jag vet många håller med, är hur myndigheten benämner och hanterar oss nya poliser. Polistidningen har redan skrivit bra om det i artikeln. Men Morgan Orvenholt, kanslichef på regionkansliet i Väst som representerade arbetsgivarsidan i frågan gjorde ett uttalande som faktiskt gör mig ledsen och besviken när han säger: ”Vi valde dem eftersom de går en introduktion och inte är inne i produktionen på samma sätt som äldre kollegor.” 

Det hade varit intressant att få höra Orvenholt förklara på vilket sätt vi INTE är inne i produktionen på samma sätt som äldre kollegor.

Jag själv ingår i en utredningsgrupp och driver mina egna ärenden som jag ligger som handläggare för, precis som mina äldre kollegor i gruppen som jobbat 30-40 år. Jag är ansvarig för mina ärenden, utför dom utredningsåtgärder som krävs och jag redovisar mina ärenden till åklagare.

Andra ”sjätteterminare” gör precis samma jobb i sina utredningsgrupper, ingår i minimibemanning på IGV som en av två i en radiobil, åker på precis samma jobb som äldre kollegor och gör precis samma avrapportering. Vi är alla färdiga poliser med samma skyldigheter, ansvar och arbetsuppgifter som kollegor som har jobbat längre. Vi förväntas lösa arbetsuppgifter som vilken annan polis som helst ställs inför i vardagen på våra ordinarie tjänster. Den introduktion (läs utbildningar, typ laser, MP5 etc) som han hänvisar till är till stora delar uppskjuten till hösten för väldigt många av oss eftersom vi skall göra pass i stället. 

Jag blir rätt besviken över att arbetsgivaren inte verkar förstå att vi faktiskt är en del av produktionen i våra ordinarie tjänster. Jag accepterar deras beslut att kommendera just oss till den här uppgiften och har en viss förståelse för att man använder dom nyaste poliserna i SH Pass. Men jag tycker att Polismyndigheten åtminstone kan ge oss ett erkännande för det polisarbete vi faktiskt har utfört fram till nu och erkänna oss som dom färdiga polisassistenter vi faktiskt är. Jag och mina kollegor i kommenderingen lämnar hål efter oss i den ordinarie produktionen.

Nu ska vi genomföra dom återstående veckorna och visa arbetsgivaren och medborgarna att vi också klarar av denna arbetsuppgiften, i full produktion.

Avslutningsvis vill jag också ge en eloge till dom ordinarie passhandläggarna som dag ut och dag in står pall och kämpar på!

 M
Polisassistent, region Väst

Ämnen i artikeln

Detta är en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst