Annons

Annons

Thornberg: Vi måste arbeta med vår kultur

Många inom Polisen hade uppgifter om den påstådda relationen mellan toppcheferna Mats Löfving och Linda Staaf. Men informationen ska inte ha nått rikspolischefen förrän i december 2021. "Inom svensk polis ska vi säga som det är", kommenterade rikspolischef Anders Thornberg på en presskonferens på onsdagen.
22 februari 2023, 12:25

Det var fullsatt i Polisens presslokal när rikspolischef Anders Thornberg skulle kommentera den särskilda utredarens slutsatser om härvan kring Mats Löfving och Linda Staaf. 

En självklar fråga var förstås vad Thornberg visste om den påstådda relationen mellan de båda toppcheferna och det jävsförhållande som förelåg i och med att Löfving var Staafs chef under flera år.  

Enligt den särskilda utredaren Runar Viksten hade Löfving och Staaf en ”intim relation” från 2015 till sommaren 2021. Thornberg, som tillträdde som rikspolischef 2018, säger att han inte fick några uppgifter om relationen förrän i december 2021 då han blev kontaktad av myndighetens säkerhetschef Ari Stenman. 

Många ville ställa frågor till Anders Thornberg vid presskonferensen under onsdagen. Foto: Per Hagström.

Vid presskonferensen fick rikspolischefen frågor om hur det kunde dröja så länge innan informationen kom till honom. Han medgav att det var problematiskt. 
– Det framgår av utredningen att chefer på relativt hög nivå hade misstankar som inte fördes vidare till mig. 

Enligt Thornberg har Polisen rutiner och riktlinjer för hur misstänkt jäv ska anmälas.
– Men det hjälper inte om de inte följs. Vi måste sätta igång ett arbete inom svensk polis för att få en kultur där vi säger som det är. Vi ska vara så trygga att när det uppstår rykten ska vi kunna säga som det är så att vi kan upptäcka eventuella brister. 

En av journalisterna på presskonferensen undrade vad det säger om rikspolischefens eget ledarskap att ingen har berättat för honom om toppchefernas relation. 
– Jag har varit tydlig med att man ska kunna säga som det är inom svensk polis, men det verkar som att jag inte har jobbat tillräckligt hårt med de här frågorna.  

Thornberg fick också frågan om varför han inte gjorde mer för att utreda eventuella jävsförhållanden när han väl fick uppgifter om relationen. Han svarade att han omedelbart hade ett långt samtal med Löfving men att Löfving då förnekade relationen. 
– Dagen efter vidtog vi den kraftigaste åtgärden vi kan göra. Vi gjorde en polisanmälan om saken. Men när den lades ner kunde vi inte göra mer. 

Utredaren Runar Viksten tycker att rikspolischefen ska överväga att ge Mats Löfving sparken eller åtminstone frånta honom alla chefsbefattningar. Men Anders Thornberg har inte tagit ställning i den frågan ännu. 
– Om han ska skiljas från sin anställning måste den frågan överlämnas till Statens ansvarsnämnd. Jag har inte tagit något beslut om att göra det utan får återkomma om detta.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst