Annons
Annons

Uppdrag Granskning tar inte ställning

Replik
UG Axel
Axel Björklund, ansvarig utgivare Uppdrag Granskning

Örebro, långfredagen 2022. Ett 70-tal poliser skadas i våldsamma kravaller med mycket få motsvarigheter i modern svensk historia. 

Flera poliser som deltog i insatserna kring påskupploppen 2022 riktar i dag allvarlig kritik mot sin ledning och de strategiska beslut som togs. Man menar till och med att polisens taktik kan ha gjort upploppen värre än de kunde ha blivit. Och forskare visar att de har visst stöd för sina tankar. 

För mig är det självklart att låta dessa röster komma till tals. Det betyder inte att vi överslätar de våldsamma angreppen på polisen, det betyder inte heller att vi tar ställning. Men att modiga, erfarna poliser får berätta sin syn på bristerna i polisarbetet som i slutänden kan ha bidragit till att riskera deras liv – det är givetvis perspektiv värda att föra fram. 

De dömda våldsverkare som i programmet för fram sin syn på händelserna bidrar till att tydliggöra bilden av vad polisen på plats mötte. Det är alltid journalistikens uppgift att försöka lyssna på alla sidor av en händelse – det betyder inte att vi tar ställning för någon part. Med det sagt noterar vi förstås kritiken och tar till oss av den. 

Axel Björklund, ansvarig utgivare Uppdrag granskning

Ämnen i artikeln

Detta är en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst