Annons
Annons

Rätt väg med flera spår

Replik
Göthager
Andreas Göthager, gruppchef, utredningssektionen polisområde nordvästra Skåne

Skribenten Rickard Essen har ett par poänger i sin debattartikel. Till exempel skulle Polismyndigheten behöva skapa en väg in i utredningsverksamheten för de som väljer spåret till yttre tjänst i polisutbildningen. Precis som det ska finnas ett spår ut i yttre tjänst för de som väljer utredarspåret. Det kan vara en påbyggnadsutbildning för de som visar intresse för att byta spår och är lämpliga för det. Att man är trött på skiftarbete eller skadad betyder inte att man är lämplig för att bli utredare.

Brottsutvecklingen och processen för att uppnå lagföring, framför allt för grova brott, har visat att utredningsverksamheten aktivt behöver rekrytera de personer som har de grundkvaliteter som matchar uppdraget. Du har automatiskt inte dessa kvaliteter enkom för att du är polis.

Att vi har klyftor mellan civila medarbetare och poliser beror troligen mycket på åsikter som debattören framför – att det är en ovärderlig erfarenhet som utredare att ha ett antal år i yttre tjänst i bagaget. För vissa arbetsuppgifter som en utredare genomför är det definitivt en fördel att ha erfarenhet av yttre tjänst. För andra uppgifter finns det ingen relevans över huvud taget. Det handlar som så ofta om personen som är utredare, inte om man har suttit i en radiobil i ett antal år eller inte.

En annan aspekt som Rickard Essen missar att ta med är de utredningsavdelningar som ligger på annan nivå än LPO-nivå. Med den stora föryngring av kåren som har skett tvingas grova brott, bedrägeri och andra specialistenheter rekrytera direkt från yttre tjänst. Detta ställer stora krav på att ta hand om och internutbilda dessa nya utredare. Det gör att våra seniora utredare får fokusera mer på utbildarrollen än att ägna sig åt att göra det de kan bäst, att utreda grova och svåra brott. Med ett utredarspår på polisutbildningen skulle mer kraft kunna läggas på att utreda brotten i stället för att utbilda de som ska utreda brotten. Kortare framkörningstid för att bli en självgående och kompetent kriminalpolis alltså. Det tjänar alla på.

Uppdelning av utbildningen är helt rätt väg att gå då yttre tjänst och utredare är två olika uppdrag. Med förståelse för varandras uppdrag minimeras ett vi och dom-tänk som för övrigt inte gagnar någon, speciellt inte de som vi utför våra uppdrag åt.

Andreas Göthager, gruppchef, utredningssektionen polisområde nordvästra Skåne

Ämnen i artikeln

Detta är en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst