Annons
Annons

Nytt pensionsavtal för statliga tjänstemän

Tjänstepensionsavsättningar till 69 års ålder och slopad delpension är nyheter i det nya avtalet mellan Arbetsgivarverket och OFR/S,P,O*.
8 maj 2023, 16:12

OFR:s statliga medlemsförbund, bland annat Polisförbundet, har nu tillsammans med övriga centrala fackliga organisationer kommit överens med Arbetsgivarverket om förändringar i pensionsavtalet. Detta för det statliga avtalsområdet. Det framgår av ett pressmeddelande som OFR gått ut med.

Förändringarna är ett resultat av yrkanden som gjordes av OFR i samband med att det allmänna pensionsavtalet ändrades i början av året. Bland annat höjdes den lägsta åldern för att ta ut allmän pension från 62 till 63 år. Åldern när en arbetsgivare har rätt att säga upp en anställd höjdes till 69 år.

Polisförbundets ordförande Katharina von Sydow uttalar sig i pressmeddelandet och säger att ”Vi ska arbeta längre, då ska pension också tjänas in under hela den tid vi jobbar”.

En av förändringarna i det nya avtalet är att avsättningen till tjänstepension fortsätter göras upp till 69 års ålder. Där gick gränsen tidigare vid 65.

Även premien höjs. I dag är den premie som arbetsgivaren betalar in till den anställdes tjänstepension totalt 4,5 procent av lönen, enligt det statliga avtalet. Med det nya avtalet höjs den siffran till 6 procent.

Någonting som i stället kommer att försvinna är delpensionsavtalet. OFR motiverar detta med att delpension inte är en rättighet. Många myndigheter har heller inte beviljat delpension. De som är födda tidigare än 1966 får däremot behålla delpensionsavtelet, men får då i stället inte ta del av hela höjningen av pensionsinsättningen på 1,5 procent. De får nöja sig med 0,5 procents höjning.

De nya villkoren gäller för dem som är födda 1987 eller tidigare. Yngre statligt anställda har redan motsvarande villkor. Pensionsavtalet mellan Arbetsgivarverket och OFR/S,P,O* omfattar sammanlagt 100 000 anställda och börjar gälla den 1 januari 2024.  

*Offentliganställdas Förhandlingsråd, förbundsområdena statstjänstemän, poliser, officerare

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst