Annons
Annons

”Hyllningar är också opinionsbildning”

I morgon är det Polisens dag och poliser ska hyllas. Angeläget i en ansträngande tid, tycker Polisförbundets ordförande Katharina von Sydow.
30 augusti 2023, 09:00

Sedan 2018 anordnar Polisförbundet Polisens dag sista torsdagen i augusti. I år infaller dagen i morgon, 31 augusti. Genom åren har den haft olika teman och i år är det hyllningar som är grejen.

I samband med dagen ska en kampanj pågå, där man på sociala medier publicerar hyllningar och hälsningar till poliser – från poliser, politiker och allmänhet. Polisförbundet bjuder under dagen också på fika på polisstationer runt om i landet.

Polisförbundets ordförande Katharina von Sydow ska spendera dagen i Malmö och bjuda på fika och hamburgare, träffa medlemmar och förtroendevalda. Hon tycker att hyllningar till poliser behövs under en arbetsbelastad tid med kommenderingar och höjd terrorhotnivå.
– I debatten lyfts ofta allt det arbete som behöver göras, det är inte alltid man lyfter det fantastiska arbete som faktiskt görs. I den här tiden när det är så ansträngt känns det jätteviktigt och fint att lyfta, hylla och tacka alla poliser.

2018, vid det första högtidlighållandet av dagen, överlämnade Polisförbundet ett upprop till justitieministern med krav på fler poliser. Drygt 35.000 personer hade skrivit på. Samma eftermiddag möttes Morgan Johansson (S) och Tomas Tobé (M) i en debatt på Kulturhuset i Stockholm.

Behövs det inga marscher till Rosenbad längre?
– Jo det gör det säkert, men varje år har sin profil. 2018 hade vi en ännu större polisbrist än i dag, och en politik som inte var så lyhörd för vad som behövdes. Då var det ett stort behov att tydliggöra det. Polisbristen är inte lika akut i dag, i den meningen att det finns en politisk vilja att vi ska bli fler, och denna gång känns det värdefullt att lyfta det fantastiska arbete som pågår. Ibland är det bara gott att göra gott.

Hon betonar att det är en dag som har det här temat. Andra dagar förhandlar man med arbetsgivaren, hjälper medlemmar med mera.

”Det är framför allt en opinionsbildande dag”, sa dåvarande kommunikationschefen Jenny Engdahl Westbratt inför lanseringen av Polisens dag 2018. Är det fortfarande det?
– På ett sätt är hyllningar, och att synliggöra poliser, också opinionsbildning.

När Polisförbundet lanserade Polisens dag hade dagen funnits tidigare, men i de olika polismyndigheternas regi. Katharina von Sydow säger att hon själv var lite skeptisk till att namnet behölls eftersom det lika gärna kunde vara namnet på ett arbetsgivararrangemang. Men nu på sjätte året tycker hon att namnet blivit etablerat och att dagen är förknippad med Polisförbundet, genom att medlemmar och andra i större utsträckning känner till bakgrunden. Och trots att förbundets fokus ligger på att hylla poliser tycker hon att namnet är bra för att det inkluderar alla som jobbar inom Polisen.
– Det är trots allt ett lagarbete med poliser och andra kompetenser.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst