Annons
Annons

”Vi har en dysfunktionell organisation”

Huvudskyddsombudet Maria Jensen står fast vid att rikspolischefen kände till att Mats Löfving var suicidal. Uppgifterna kommer från säkra, högt uppsatta, källor inom Polisen och från personer som befann sig nära Löfving. Men tystnadsplikten förhindrar henne att berätta mer.
1 augusti 2023, 10:15
Uppdaterad: 2023-08-07 med en kommentar av Patrik Danielsson, se slutet.

I slutet av juni hamnade Maria Jensen, regionalt samordnande huvudskyddsombud inom Polisen, mitt i mediestormen när Dagens Nyheter uppmärksammade en skrivelse som hon hade skickat till Arbetsmiljöverket. Enligt skrivelsen kände rikspolischef Anders Thornberg till att Mats Löfving var suicidal. Varningar om detta ska ha nått honom veckorna innan och samma morgon som den hårt kritiserade presskonferens som föregick Löfvings död i februari. Thornberg nekar till att han fick några sådana uppgifter. Men Maria Jensen står fast vid det hon skrev.  
– Det är inte jag som har hittat på de här uppgifterna utan jag har fått det från säkra källor. Både sådana som finns högre upp i Polisens ledningsstruktur och individer som har befunnit sig i närheten av Löfving.

Maria Jensen, regionalt samordnande huvudskyddsombud i Stockholm.
Maria Jensen, regionalt samordnande huvudskyddsombud i polisregion Stockholm.

Foto: blaljus.nu

Kan du berätta vilka dessa är och hur de har framfört de här uppgifterna till Thornberg?
– Nej, det kan jag inte. När medarbetare och chefer vänder sig till mig som skyddsombud gäller stark sekretess för det de berättar.

Om dina uppgifter stämmer skulle det betyda att rikspolischefen ljuger och att det finns chefer kring honom som vet det men inte vill träda fram. Vad tycker du om det?
– Jag kopplar det till den tystnadskultur och den låga takhöjd som förekommer inom myndigheten och har gjort det ett bra tag. Vi har en dysfunktionell organisation helt enkelt och det här är ett tydligt tecken på det.

Dysfunktionell hur då?
– Många vågar inte lyfta kritik eftersom de är rädda att hamna i onåd. Ett tecken på det är att många chefer på olika nivåer vänder sig till oss i skyddsorganisationen och ber oss lyfta olika problem, trots att det normala hade varit att de gjort det själva. 

Maria Jensen undertecknade skrivelsen till Arbetsmiljöverket ensam med sin titel som regionalt samordnande huvudskyddsombud i Stockholm. Men hon menar att hon representerade den grupp av huvudskyddsombud på nationell nivå som är involverade i arbetsmiljöutredningen kring Löfvings död.
– Jag sitter där tillsammans med Polisförbundets nationella huvudskyddsombud Patrik Danielsson och hans civila motsvarighet Lena Amorø.

Maria Jensen berättar att hon och Patrik Danielsson i efterhand var överens om att det hade varit bättre om de båda hade skrivit under, eftersom det gjordes inom ramen för den nationella utredningen.
– Men det blev jag eftersom det var jag som hade fått de här uppgifterna.

Tror du att Arbetsmiljöverkets utredning kommer att bringa klarhet i vad rikspolischefen visste eller inte visste om Löfvings mående innan han dog?
– Nej, det kommer den troligen inte att göra. Men Arbetsmiljöverket kan ändå säga att Polismyndigheten har brustit i det här fallet och måste göra något åt saken. Det blir en tydlig markering även mot rikspolischefen för han har det högsta arbetsmiljöansvaret och var ansvarig chef för Löfving. Men det viktiga för mig är att vi drar lärdom av det som har inträffat och förebygger så att det inte inträffar igen.

Polismyndigheten har också polisanmält sig själv med anledning av uppgifterna om att polisledningen ska ha känt till att Löfving var suicidal. Anmälan ligger på chefsåklagare Per Nichols bord men han har varit på semester och har inte hunnit besluta om förundersökning ska inledas.

Om det inte blir någon förundersökning då? Och ingen träder fram frivilligt och berättar? Vad gör du då?
– Det är inte mitt uppdrag som huvudskyddsombud att döma någon enskild person. Mitt uppdrag är att påtala brister i arbetsgivarens arbetsmiljöarbete och följa upp att de blir åtgärdade.

Polistidningen fick i efterhand kontakt med Polisförbundets nationella huvudskyddsombud Patrik Danielsson. Han skriver i ett sms att Maria Jensen skickade skrivelsen till Arbetsmiljöverket inom ramen för sitt nationella uppdrag i arbetsmiljöutredningen kring Löfvings död. Enligt honom är det ointressant vem i gruppen av tre huvudskyddsombud som gjorde detta. Han hade själv full insyn och menar att Maria Jensen ”har agerat helt rätt”. 

Patrik Danielsson, nationellt huvudskyddsombud. Foto: Stefan Jönsson.
Patrik Danielsson, Nationellt huvudskyddsombud inom Polisen.

Foto: Stefan Jönsson.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst