Annons
Annons

Arbetsgivaren vill locka hästtjejer

Orädda, starka och ansvarstagande. Polismyndigheten siktar in sig på ridsportande kvinnor i sin rekrytering.
5 september 2023, 09:47

Polismyndigheten ska anställa fler och eftersträvar en jämnare könsfördelning bland sina poliser. Då är det naturligt att marknadsföra sig som arbetsgivare vid ridtävlingar och andra hästevent. Det säger Caroline Jönsson som jobbar med attraheraarbetet på HR i polisregion Syd. 
– Vi ser att många av dem som söker polisutbildningen är idrottsintresserade. Ridsporten är vår näst största ungdomsidrott och bland utövarna är det över 90 procent tjejer.

Porträtt
Caroline Jönsson, HR i region Syd.

Det är också en idrott där man får utveckla förmågor som är nyttiga i polisyrket, enligt henne.
– Ryttare är vana att hantera tuffa situationer med stora och flyktbenägna djur, vilket kräver mod och innebär många riskmoment. Det är också en idrott där man får ta mycket eget ansvar tidigt. 

I region Syd finns många av de stora internationella ridsporteventen och där försöker Polisen vara med på ett hörn, enligt Caroline Jönsson.
– Vi kan ha en polisbuss på plats och representanter för olika funktioner inom myndigheten som PKC-personal, civila utredare och poliser i uniform som kan berätta om polisyrket. Vi har också två olika hästhinder som vi lånar ut gratis till föreningar som anordnar hopptävlingar på olika nivåer i regionen.

Polisregion Syd har marknadsfört sig mot den här målgruppen i drygt ett år, men det är svårt att uttala sig om effekten, enligt Caroline Jönsson. 
– Vi har inte riktigt följt upp det, men man kan se att intresset är stort när vi är på plats. Det är mycket folk som kommer fram och pratar och är nyfikna.

Oftast är det inte en enskild attraheraaktivitet som avgör att någon söker polisutbildningen, enligt henne.
– Men förhoppningsvis bidrar det till att fler får upp ögonen för yrket.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst