Annons
Annons

Hovrätten fastställer dom om dataintrång

En polis som förra året fälldes för dataintrång får nu sin dom fastställd av hovrätten. Polismannen menar att han bara ägnat sig åt sin serviceskyldighet mot allmänheten.
25 oktober 2023, 16:48

Ännu en polis döms för dataintrång. I det här fallet gäller det en man i Västsverige som 2022 dömdes av tingsrätten för 19 fall av dataintrång. Han överklagade, och nu har Göta hovrätt kommit fram till samma sak: polisens sökningar i it-systemen har ”gått långt utöver det som kan anses lovligt”.

De 19 fallen av dataintrång ska ha skett under arbetstid mellan februari 2018 och december 2020. Polisen sökte då bland annat i Polisens Multifråga, PMF, och Polisens informationssökning, PIL. Han uppger att han gjorde slagningarna för att hjälpa människor som hörde av sig, i enlighet med polisens serviceskyldighet mot allmänheten.

Bland annat ville han ta reda på om en viss bil hade körförbud och när giltighetstiden för en persons pass gick ut. Enligt polismannen har det varit vanligt att människor hört av sig direkt till honom, eftersom han är välkänd i orten där han jobbar.

Mannen menar att tingsrätten felaktigt antagit att han inte fullföljt vissa av slagningarna, eftersom det inte har synts i loggningen. Alla följdsökningar registreras inte, och vissa kan ha gjorts av kollegor, enligt polismannen. Men hovrätten slår fast att det inte går att koppla slagningarna till några konkreta arbetsuppgifter.

I tingsrätten hänvisade polisens advokat till Polismyndighetens egen rapport från 2021 om hur Avdelningen för särskilda utredningar, SU, kan bli bättre på att utreda dataintrång. I rapporten konstaterades bland annat att myndigheten är otydlig om vilka slagningar som är tillåtna, och att det finns brister i utbildningen om slagningar.

Tingsrätten noterade det, men tyckte ändå att polisens tolkningar av riktlinjerna var för generös – vilket hovrätten sedan alltså höll med om.

Polisen döms till 30 dagsböter om 460 kronor, och blir enligt Pan av med sin anställning. Sista datum för att överklaga domen är den 13:e november.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst