Annons
Annons

Nya villkor vid längre kommenderingar

Resor på arbetstid och ett tillägg på 10.000 kronor vid längre kommenderingar till andra regioner. Det ingår i en ny överenskommelse mellan Polismyndigheten och facken.
13 november 2023, 16:53

Poliser är vana att bli skickade kors och tvärs över landet på tillfälliga kommenderingar vid fotbollsmatcher och statsbesök med mera. Men de senaste årens upptrappade gängvåld har skapat mer långvariga behov av förstärkning i vissa delar av landet. Många har till exempel åkt till Stockholm där poliskåren är mer eller mindre konstant underbemannad.

Man kanske har gått från en hård belastning på hemmaplan till en hård belastning när man åker iväg.

Nu har fack och arbetsgivare inom Polisen slutit en överenskommelse om de villkor som ska gälla för anställda som under längre tid skickas från hemorten till en annan region för att förstärka.
– Kommenderingarna har slitit hårt på våra medlemmar, poliskåren är inne i ett ultramaraton. Därför är det positivt att vi i avtalet säkrat tid för återhämtning. Att resorna sker på arbetstid, att det finns lediga dagar innan och efter kommenderingar och att vi dessutom är överens om att ge en extra ekonomisk ersättning för de som reser, är viktigt för att få fler frivilliga till att ta dessa uppdrag, kommenterar Katharina von Sydow, ordförande i Polisförbundet, i ett pressmeddelande.

Katharina
Katharina von Sydow, ordförande Polisförbundet.

Överenskommelsen består av två delar. Den ena är ett nytt kollektivavtal om en så kallad förstärkningsspeciallista. Den kommer i huvudsak träffa personal i yttre tjänst som jobbar i skift under längre kommenderingar. 

Listan innebär en fast arbetstidsförläggning över 14 dagar som börjar med ledigt på måndagen, resdag till kommenderingsorten på tisdagen, sedan åtta dagars operativt arbete i följd, därefter en resdag hem på torsdagen i vecka två och sedan ledigt fredag till söndag. Schemat är upplagt för att ge tid för återhämtning, enligt Martin Åberg, förhandlingschef på Polisförbundet. 
– Med nuvarande ordning har arbetstidsförläggningen hemma i vissa fall synkat dåligt med den under kommenderingen. Man kanske har gått från en hård belastning på hemmaplan till en hård belastning när man åker iväg. Nu har vi sett till att kommenderingen börjar och slutar med fridagar. 

Martin Åberg
Martin Åberg, förhandlingschef Polisförbundet.

Det nya kollektivavtalet innebär också att personal som går på förstärkningsspeciallistan får räkna restid som arbetstid. Dessutom utgår ett tillägg om 10.000 kronor per 14-dagarsperiod. 

Den andra delen av överenskommelsen är ett så kallat ”omställningsmedelsfinansierat tillägg” på 10.000 kronor. Det ska utgå till personal som deltar i en längre kommendering i andra regioner, men inte jobbar enligt förstärkningsspeciallistan. Det kan till exempel handla om personer som förstärker som utredare. Där kan arbetstidsförläggningen vara mer flexibel än enligt speciallistan. Men för att tillägget ska utgå måste personen ha arbetat minst en månad i följd i den andra regionen eller sammanlagt 20 arbetspass utspritt på ett halvår. 

Enligt Martin Åberg reglerar inte den nya överenskommelsen återhämtning och restid för utredare och andra som inte går på förstärkningsspeciallistan.
– Nej, de bitarna är inte en del av överenskommelsen utan där faller man tillbaka på det som gäller enligt arbetstidsavtalet ASA-polis. 

Den nya överenskommelsen reglerar inte heller om det ska vara frivilligt eller tvång att delta i kommenderingar av det här slaget. Men Martin Åberg hoppas att den ska motivera fler att ställa upp frivilligt så att det inte krävs tvång. 
– Tidigare har kommenderingar varit något som många vill vara med på, men när kommenderingarna har blivit så omfattade som på senare år, så står inte lika många på kö. Vi hoppas att det här ska ge arbetsmiljömässiga och ekonomiska incitament att delta så att det går att hitta frivilliga.

Den ena delen av överenskommelsen finansieras av lokala omställningsmedel som parterna förfogar över. Vad finansierar tillägget som utgår för de som jobbar enligt förstärkningsspeciallistan?
– Det kommer jag inte gå in djupare på. Det hänger ihop med andra diskussioner om olika ersättningar och behov. Det är en pågående förhandling. Vi är ju inne i en avtalsrörelse också. 

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst