Annons
Annons

Förhandlaren: Tror att avtalet kommer användas

Kommer arbetsgivaren sluta med långa kommenderingar nu när personalen får rätt till högre ersättning? Nyheten om bättre villkor vid kommenderingar fick många positiva reaktioner. Men det kom också några skeptiska invändningar. Vi tog dessa vidare till Polisförbundets förhandlingschef.
14 november 2023, 16:26

Resor på arbetstid, fridagar för återhämtning och ett tillägg på 10.000 kronor när anställda åker i väg för att förstärka i våldsdrabbade regioner. Det är huvudnumren i den överenskommelse om nya villkor vid långa kommenderingar som har slutits mellan Polismyndigheten och facken. Bra tyckte många. Men varför gäller inte överenskommelsen retroaktivt för dem som redan slitit hårt i olika kommenderingar? undrade några. Polisförbundets förhandlingschef Martin Åberg bedömer att det hade varit svårt att få framgång med ett sådant krav.
– Det som har varit är på ett sätt historia. Då var det lättare att få arbetsgivaren att ta höjd för framtida behov. Där kunde vi enas om en gemensam problembild.

Martin Åberg
Martin Åberg, förhandlingschef Polisförbundet.

Men lön brukar ju betalas ut retroaktivt efter en revision. Varför gör man inte likadant här?
– När det gäller lön så finns det här med retroaktivitet inbyggt i systemet och arbetsgivaren måste komma överens med oss om man ska avvika från det. I det här fallet var det ju tvärtom så att vi hade behövt få arbetsgivaren att gå med på en retroaktiv ersättning.

Det finns utredare som har reagerat på att de måste jobba 20 dagar för att få tillägget på 10.000 kronor medan poliser i yttre tjänst som går på förstärkningsspeciallistan bara behöver jobba 8. Vad säger du om det?
– För det första vill jag säga att det inte finns något som säger att utredare inte kan gå på förstärkningsspeciallistan. Den är inte låst till en viss funktion. Med det sagt så kommer listan antagligen träffa poliser i yttre tjänst i ordningsverksamheten i första hand.

Men blir det inte sämre deal för utredarna då?
– Jag skulle säga att det inte är rakt av jämförbart eftersom utredarna kan ha en mer flexibel arbetstidsförläggning där man delar upp arbetstillfällena på ett sätt som passar individen. Det är mer styrt för dem som har förstärkningsspeciallistan. Det är ett skäl till att det är olika ersättningsnivåer. Det andra är att det var två olika förhandlingar där det ena byggde på ett nytt kollektivavtal medan det andra förutsatte att vi kom överens med alla parter för att kunna använda lokala omställningsmedel.   

Vissa befarar att arbetsgivaren kommer gå över till kortare kommenderingar som inte omfattas av det nya avtalet om förstärkningsspeciallista. Finns det en sådan risk?
– Det är arbetsgivaren som avgör om avtalet ska användas. Men det partsgemensamma syftet har ju varit att det här ska bidra till ett intresse för att delta i kommenderingar. Jag tror inte att arbetsgivaren hade gått ut och flaggat för det här avtalet som man har gjort om man inte tänkte använda det.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst