Annons
Annons

Stockholmspoliser tar ton i juletid

” Att komma från ett jobbigt och stressigt polisarbete och sjunga tillsammans är väldigt fint” säger Göran Borgenvik. Han är pensionerad polis och ordförande i Stockholms Poliskör som har ett späckat schema inför julen.
11 december 2023, 08:37

Den åttonde december har de julkonsert för myndighetsanställda i Kungsholmens kyrka, den 13:e lussar de tillsammans med Polisens damkör och musikikår i Polishuset. Och den 16:e december sjunger den drygt hundraåriga kören tillsammans med Adolf Fredriks sjätteklassare i Barockhallen på Historiska museet i Stockholm.

Kören grundades år 1919 och julkonserter har man hållit i princip varje år sedan dess enligt Göran Borgenvik.  Men Stockholms Poliskör är inte Sveriges äldsta.
– Den i Göteborg är äldre, säger Göran Borgenvik som sjungit med Stockholmskören sedan 1997 och de senaste 20 åren varit dess ordförande.
Han har nyss gått i pension och arbetade de sista polisåren som lärare på Sörentorp. Först på grundutbildningen och senare på fortbildningar som funnits kvar i Solna. Det har varit en bra bas för rekrytering av nya sångare till kören.
– Vi har en solist som faktiskt valde mellan Operahögskolan och polisutbildningen. Han är otrolig, säger Göran.

På frågan om vilka av de sånger som ska framföras på konserten den 16:e som är hans favoriter svarar han ”Oh helga natt”.
– Och en variant av ”Nu tändas tusen juleljus” som framförs i Puccinis anda. Med ett annorlunda arrangemang, som en opera.

I kören ingår bara män och de är ”på pappret 38, men kanske 25 aktiva” som repeterar i polishuset på Kungsholmen varje tisdag. Det finns även en damkör inom Stockholmspolisen. Som nämndes tidigare gör de ibland gemensamma framträdanden. För att bli en del av kören ska man helst ha viss erfarenhet.
– Helst kunna läsa noter men man kan ju också följa med på gehör.
Det finns en prövoperiod, men enligt Göran har de flesta som velat under hans år fått vara med. Någon enstaka har fått gå till sångpedagog och komma tillbaka. Han säger att man ständigt letar efter nya förmågor och uppmanar gärna fler kollegor att komma med.
– Det är det roligaste som finns att sjunga. Och det gör att man lever längre sägs det. Att komma från ett jobbigt och stressigt polisjobb till den stämning vi har i kören är väldigt fint.


Konsert på museet

När: 16 december klockan 15
Var: Barockhallen på Historiska museet i Stockholm
Med: Adolf Fredriks klass 6AB
Kostar: 200 kronor (gratis under 12 år)

Kören sjunger också på polishuset i Stockholm på lucia, samt för myndighetsanställda i Kungsholmens Kyrka åttonde december.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst