Annons
Annons

Pistolbytet ingen gångbar ursäkt

Pan har hittills inte gett någon påföljdrabatt för poliser som vådaskjutit efter bytet till Glock. Det visar Polistidningens genomgång.
24 januari 2024, 11:33

Under förra året avgjorde Polisens personalansvarsnämnd, Pan, sju ärenden med poliser som hade avfyrat sin tjänstepistol av misstag. Tre av fallen gällde vådaskjutningar med den nya Glockpistolen. Två av dessa inträffade när poliserna skulle ta isär vapnet och den tredje när polisen hade problem att få ner vapnet i hölstret.

Poliserna åberopade ovana med det nya vapnet som förmildrande omständigheter. De två som vådasköt i samband med isärtagning av vapnet pekade på att det krävs en blindavfyrning för att ta isär Glocken, vilket inte behövdes på Sig Sauern.

Polisen som vådasköt vid hölstring anförde att det nya vapnet saknar hane och att hölstret som följde med fungerade dåligt och senare byttes ut. Men Pan valde i samtliga fall den strängare påföljden löneavdrag i stället för varning. Det är i linje med tidigare praxis när vådaskott har skett på en plats som inte är avsedd för vapenhantering.

De aktuella vådaskjutningarna inträffade i en lektionssal, ett omklädningsrum respektive ett hotellrum. Vad gällde vådaskjutningen i hotellrummet var Polisförbundets ledamot skiljaktig och tyckte att polisen skulle slippa påföljd helt. Han lade ansvaret på arbetsgivaren för brister i vapenutbildningen och att det saknades lämplig lokal för hantering av vapnet i samband med tjänstgöring på annan ort.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst