Annons
Annons

”Hoppas det kan göra att andra vågar”    

Ett drygt år efter att Maria Persson skrev debattartikeln slår JO fast att det var en kränkning av yttrandefriheten att diskutera den på ett medvetandegörande samtal. Hon upplever att hon har fått upprättelse, men att det finns mycket kvar att göra med kulturen på arbetsplatsen.
23 februari 2024, 09:25

– Det som alla riktiga poliser drivs av är väl att vi ska vara rättvisa och göra objektiva och kloka bedömningar. Och när man då jobbar i en miljö där det råder vänskapskorruption och man är rädd att säga vad man tycker, då kan inte jag bara sitta still. Jag kan bara konstatera att det är ett stort problem myndigheten har.

Däremot säger Maria Persson att hon överväldigats av det stöd hon fått från olika håll.
– Jag känner att jag inte hade klarat detta utan alla som hört av sig, skrivit och stöttat. Facket och skyddsorganisationen har också varit jättebra i det här.

Rickard Fremark, som var lpo-chef vid tillfället och höll i det medvetandegörande samtalet, är den chef som kritiserats i JO:beslutet. Han väljer att kommentera skriftligt och vill inte svara på några frågor. ”Jag har tagit emot JO:s beslut i dag där man har gjort bedömningen att jag överträtt repressalieförbudet. Det har aldrig varit min avsikt – vilket också tydligt framgår av beslutet – men jag tar till mig av den kritik som riktats mot mitt agerande och den bedömning av ärendet som gjorts”, skriver han.

Av JO-beslutet framgår att Rickard Fremark trodde sig ha rätt att kritisera Maria Persson, för att hon skrivit debattartikeln, i ett medvetandegörande samtal. Det grundade han på information i ett internt dokument från Polismyndigheten. I dokumentet anges att det finns utrymme för att vidta åtgärder i ”vissa ytterlighetssituationer i syfte att förebygga förtroendeskador”.

Men i Polismyndighetens eget yttrande till JO kritiserar juristerna som skrivit yttrandet Rickard Fremarks agerande. I yttrandet påpekas att det i direkt anslutning till formuleringen om Fremark lutat sig mot anges att åtgärderna inte får ha karaktären av bestraffning eller sanktion mot arbetstagaren.

JO skriver i sitt beslut: ”Oavsett vilka slutsatser R.F. dragit av den interna promemorian ska han kritiseras för sitt agerande.”

Det har varit ett tufft år för Maria Persson. Hon har flera gånger upplevt att hon missgynnats på jobbet, vilket hon delvis kopplar samman med att hon skrev den där debattartikeln om chefskultur. Men också med att hon är en person som tar strid i olika frågor, bland annat i sin roll som skyddsombud.

Kommer JO:s beslut göra någon skillnad för din situation på jobbet tror du?
– Jag vet faktiskt inte. Men jag hoppas att jag gjort något som kan göra att andra vågar reagera.  Så vi får en polismyndighet som är ren och trovärdig.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst